TUNCELİ'nin Nazimiye İlçesi'nde düzenlenen '9'uncu Düzgün Babayı Anma Etkinlikleri'nde, CHP Milletvekilleri Kamer Genç ile Hüseyin Aygün konuşma yaparken, bir grup tarafından protesto edildi.

Milletvekili Hüseyin Aygün, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin'in bugün Tunceli'de başlayacak ve 4 gün sürecek 'Munzur Kültür ve Doğa Festivali'ne Tunceli'den seçilen milletvekillerini davet etmeye tenezzül etmediği halde başka kentlerden seçilen BDP'li parlamenterlerin getirilip baş tacı edildiğini twitterdan yazdı.

Nazımiye Belediyesi ile Nazımiyeliler Derneği'nin öncülüğünde Düzgün Baba Kültür Kalkınma ve Yatırım Derneği ile düzenlendiği 9'uncu Düzgün Babayı Anma Etkinlikleri' için Nazımiye İlçesi'nde toplanan yaklaşık 500 kişilik grup 'Dersim 38 Soykırımdır' yazılı pankarla yürüyüş yaparken, 'Dersim onurdur, onuruna sahip çık', 'Faşizme karşı omuz omuza', 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam', 'Diren Dersim', 'Her Yer Taksim, Her Yer Direniş', sloganları atıldı.

İlçede 'Partizan' imzalı 'Nazımiye Festivali'ne hoş geldiniz' pankartı asılırken, yürüyüşe katılanlar daha sonra yöredeki 'Kureyşan aşiretine' bağlı asıl adı Şah Haydar olan 'Düzgün Baba'nın mezarı ziyaret edildi, Düzgün Baba Cemevi'nde lokma dağıtımı yapıldı.

Nazımiye Belediyesi bahçesinde 'Alevilik ve Çözüm Süreci' başlıklı panel düzenlendi. Panele BDP Tunceli İl Başkanı Ergin Doğru, Pir Hasan Kılavuz ve moderatör olarak Mercan Kırmızıçiçek katıldı. Etkinlikler kapsamında 'Varvara Sılemanu' adlı halk dansı ardından halay çekildi.

Akşam saatlerinde konuşmalara geçildi. Nazimiye Belediye Başkanı Cafer Kırmızıçiçek, Dersim Dernekler Federasyonu Özkan Tacar'ın konuşma yaptığı etkinliğe katılan CHP Tunceli Milletvekilleri Kamer Genç ile Hüseyin Aygün konuşma yapmak istedi. Milletvekili Hüseyin Aygün, Zazaca konuşurken, herkesin kendi dilini, kültürünü yaşatması, herkesin konuşma hakkı olduğunu söyledi. Aygün, bir grubun kendisini protesto etmesi üzerine sözlerini kısa kesti. Kürsüye gelen CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de, bir grubun 'Katil CHP, Dersim'den Defol' sloganı ile ve tepkililerle karşılaşınca benzer tutuma TBMM'de de karşılaştığını söyledi. Genç de, konuşmasını kısa süre sonra bitirdi, bazı grupların AK Partililer'le birlikte hareket ettiğini belirtti. Etkinlik kapsamında Suavi, Pınar Aydınlar ve Ahmet Aslan konser verdi.

DERSİM HALKININ İRADESİNİ TANIMIYORLAR

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Tunceli Belediye Başkanı BDP'li Edibe Şahin'in kendisi ve diğer Tunceli Milletvekili Kamer Genç'e 'Munzur Festivali' için davet etmemesine tepki gösterdi. CHP'li Hüseyin Aygün, Twitter'deki hesabında bugün 'Yeni bir Dersim Festivali'nin başlayacağını, yurdun çeşitli yerlerinden ve Avrupa'dan katılımlar olacağını, panel, açılışlar yapılacağını konserler verileceğini müziğin hep olduğu gibi ön planda olacağını, programda kaliteli sanatçı, aydınların da yer alacağını hatırlattı.

Aygün, Tunceli Belediye Başkanı Şahin'i eleştirirken şöyle dedi:

"BDP'li belediye, merkezi olduğu gibi ilçe programlarını da belirlemiş görünüyor. Dersim halkının seçtiği vekillere davetiye göndermeye bu yıl da tenezzül etmeyen BDP'li belediye başkanı Edibe Şahin ta Siirt'ten ve İstanbul'dan kendi partisinin milletvekillerini davet etmeyi ihmal etmemiş. Dersim halkının iradesini tanımayanlar; Siirt ve İstanbul halkının seçtiği milletvekillerini getirip Dersim'de baştacı ediyorlar, TBMM'de 'halkın iradesi' diye konuşmalar yapan o vekiller de ta Siirt'ten ve İstanbul'dan gelip Dersim'de nutuk atmakta hiçbir yanlışlık görmezler. İşte bunlar böyle 'demokrattır.' Ama festival Dersim halkınındır, Siirt'in, İstanbul'un, Van'ın veya Mardin'in festivali değildir. Şah İsmail'in, Pir Sultan'ın, Sey Qaji'nin, Alişer Efendi'nin, Davut Sulari'nin festivalidir. Varvara Sılemanu ile, Dewres ile, Metin Kahraman ile, Ahmet Aslan ile bizimdir. Bu gerçeği hiçbir güç değiştiremez, Dersim halkına iyi festivaller dilerim."

DAVETİYE GÖNDERDİK

Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Hüseyin Aygün'ün festivale davet edilmediğini yazmasına karşılık kendisine ve TBMM'de MHP dışındaki CHP, AK Parti ve BDP'li 30 milletvekiline davetiye gönderdiklerini söyledi. Başkan Şahin, Aygün'e 18 Temmuz'da davetiye gönderdiklerine dair ellerinde makbuz bulunduğunu, bu konuda polemiğe girmek istemediğini ekledi.