Son haftalarda yaşanan Adıyaman, İzmir, Antep ve Malatya’da Alevi vatandaşlara yönelik evleri işaretleme ve islama çağıran bildiri dağıtma olaylarından sonra Erzincan’ın Üzümlü İlçesinde de Alevileri hedefleyen yazılamalar yapıldı.

 

Üzümlü ilçesindeki Avcılar köyünde, “Kafir Aleviler, hepinizi yakacağız” şeklinde ırkçı yazılamalar ve üç hilal işaretleri yapıldı. İlçe merkezine yakın 100 haneli Alevi köyü olan Avcılar'da halk tedirginlik içinde.

 

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül konuyla ilgili yaptığı açıklamada, köy halkının yazıların bir kısmını sildiğini, bir kısmını da yetkililerin görmesi için silmeden beklettiğini söyledi.

 

Güzelgül, “Adıyaman'da başlayıp İzmir Çiğli Harmandalı ve ardından Antep'te Alevilerin evleri işaretlendi. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, 'Çocuk işi' diye olayın üstünü kapatmaya girişti. Artık sistemli hal alan bu durum, biz Alevilerin adalet isteğinin önünü kesmek, eşit yurttaşlık talebimizin susturulmasına yöneliktir. Meşru direnme hakkımızı sürdürecek, baskılara boyun eğmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

 

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu da Nüve.biz’e şunları söyledi:

 

“Olay iki gün önce olmuş. Köyümüzün ilkokulu duvarına ‘Kafir Aleviler, hepiniz yanacaksınız’ yazılmış. Ayrıca benzer şeyler köydeki evlerin duvarlarına da yazılmış. Evlerin duvarlarında üç hilal var. Tabi köylüler korkmuşlar, bu yazıların birçoğunu silmişler. Olay bizim tarafımızdan kamuoyuna yansıtılınca polis özel harekat timleri köye gitmişler ve geriye kalan yazıları da ortadan kaldırmak istemişler. Buradaki esas sorun şu: Neden savcılar işleme başlamadan bu yazılar silinmek isteniyor? Savcı soruşturma açtı, arkadaşlarımız da köyde incelemelerde bulunuyorlar. Alevi köylerinin silahlanmaya başladığı haberi ise pek gerçekçi değil. Bu insanların silahlanabileceği bir yer yok. En fazla her köyde olan av tüfekleri olur ellerinde.”

 

Ali Kenanoğlu’nun Twitter profilinde paylaştığı fotoğraflar ise şunlar: