Çankal'ı öldüren Polise af gibi ceza!

ANKARA - Altındağ'ın Çinçin mahallesinde ikamet eden Soner Çankal adlı genci öldüren polis memuruna af gibi ceza verildi.

19 Kasım 2008'de 17 yaşındaki çocuk Ankara Altındağ’da devriye gezen polisler, dört arkadaşıyla araçta oturan uyuşturucu sattığı iddia edilen Soner Çankal'ı öldürdü. Görgü tanıklarını ifadesine göre, 4 yıldır aynı bölgede görevli polisler, uyuşturucu satan gençlerin ellerindeki malları zorla alıp, kendileri satıyordu. Polisler tanıdıkları ve aralarında husumet bulunan Çankal'ı o gece arabadan zorla indirdi. Önce bacağından ardından kafasına kurşun sıkarak katletti.

'KAFASINA SIKTIM'

19 Kasım akşamı saat 21.00 sularında Çinçin Mahallesi'nde dört arkadaşıyla araçta oturan Soner Çankal, soy isimleri bilenmeyen ancak yıllardır aynı bölgede görevli Ahmet, Hakan, Mustafa ve Arif isimli polisler tarafından arabadan zorla indirildi. Polis yasasındaki değişiklikle kazandığı vurma yetkisine güvenen polisler, araçta oturanları küfür ederek, yaka paça dışarı çıkardı. Yaşanan tartışmada, polis Soner Çankal'ı ölümle tehdit etti. Soner Çankal, kaçmaya başladı. Ahmet isimli polis, kovalamaca esnasında arkadan bir el ateş etti, Soner Çankal'ı ara sokakta bacağından vurdu. “Teslim oluyorum” diyen Soner Çankal ölümden kurtulamadı. Polis kafasına kurşun sıktı. Olay yerine gelen Hakan isimli polis, ateş edene “öldürdün mü” diye sordu. Ahmet isimli polis “kafasına sıktım” dedi.

VE BUGÜNKÜ DAVA

Polis memuru, görgü tanıklarının ifadeleri, çelişkili raporlara rağmen ''taksirle adam öldürme'' suçundan 6 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı. Alınan ceza 2 yılın altında olduğu için bu ceza “hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına” çevrildi. Polis memuru, beş yıl içerisinde benzer bir suç işlemezse herhangi bir ceza almamış olacak, ve hakkında hiçbir hukuki işlem tesis edilmediği için de bu durum siciline dahi işlemeyecek.

Ankara'nın Çinçin Mahallesi'nde 19 Kasım 2008'de polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Soner Çankal davasında yargılanan polis memuru Vahit Karşılıyan’a 6 ay 20 gün hapis cezası verildi. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasına, tutuksuz sanık Karşılıyan ile avukatları katıldı.

Cumhuriyet Savcısı Ali Velioğlu, daha önce verilen esas hakkındaki görüşü tekrarlayarak, Karşılıyan'ın TCK'nın 27. maddesinin yollaması ile 85/1. maddesi uyarınca ''taksirle öldürme'' suçundan cezalandırılmasını talep etti. Sanık Karşılayan ise beraatına karar verilmesini istedi. Karşılıyan'ın avukatları da müvekkillerinin beraatına karar verilmesi, mahkeme aksi görüşte ise yasal ve takdiri indirim nedenlerinin uygulanması talebinde bulundu. Avukatlar ayrıca CMK'nın 231/5. maddesi uyarınca hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, TCK'nın 85/1. maddesi uyarınca ''taksirle öldürme'' suçundan Karşılıyan'a 2 yıl hapis cezası verdi. TCK'nın 27. maddesi gereğince cezada üçte bir oranında indirim uygulayan mahkeme heyeti, cezayı 8 aya indirdi. Sanığın duruşmalardaki iyi halini de göz önünde bulundurarak, cezada altıda bir oranında indirim öngören mahkeme heyeti, Karşılıyan'ı 6 ay 20 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, Karşılıyan'ın sabıkasız oluşu nedeniyle CMK'nın 231/5. maddesi uyarınca hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına da karar verdi.

Hakimin hükmün açıklanmasını da geri bırakmasıyla birlikte Karşılıyan, beş yıl içerisinde benzer bir suç işlemezse herhangi bir cezai yaptırımla karşılaşmayacak. Bu cezaya karşı Yargıtay’a da temyiz başvurusu yapılamayacak. Ancak Adalet Bakanlığı gerekli görürse Yargıtay’a kanun yararına bozma talebinde bulunabilir.