Kadıköy'de 12 Eylül günü, Antakya'da polis saldırısı sırasında yaşamını yitiren Ahmet Atakan için yapılan eylem nedeniyle 16 kişi hakkında dava açıldı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 5 sayfalık iddianamede, Taksim Gezi olayları kapsamında sosyal medya üzerinden 12 Eylül'de saat 21.00 sıralarında Kadıköy Altıyol Boğa Heykeli önü ve Söğütlüçeşme metrobüs durağında toplanılacağı, toplanan grupların AKP Kadıköy İlçe binası önüne yürüyeceği ve ilerleyen günlerde iskele polis karakolunun yanında bulunan parka çadır kurulacağının planlandığı ileri sürüldü.

12 Eylül günü 400 kişilik bir grubun Boğa Heykeli civarında toplanıp slogan attığı kaydedilen iddianamede, grubun oturma eylemi yaparak, caddeyi trafiğe kapattığı belirtildi.

İlerleyen saatlerde gösteriye bin 500 kişinin daha katıldığı belirtilen iddianamede, polisin sert saldırısı "tedbir" olarak ifade edildi. Eylemcilerin ise polise taş ve havai fişek ile karşılık verdiği kaydedildi.

Kadıköy'ü savaş alanına çeviren polisin saldırısı için "kademeli olarak zor kullanma" ifadesini kullanan savcı, eylemcilerin polise direnmesini "suç" saydı.

İddianamede ABD vatandaşı Sarah Elizabeth Perrich'in de aralarında bulunduğu 16 kişinin, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet", Türk Ceza Kanunu'nun "Görevi Yaptırmamak İçin Direnme" iddiasıyla 1 yıl 2 aydan 7'şer yıla kadar hapisle cezalandırılması istedi. Dava önümüzdeki günlerde Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. (ETHA)