Deniz Güneş / Demokrat Haber

İstanbul’un Kadıköy ilçesinde son dönemde artan ırkçı duvar yazılamaları, afişler ve aşırılık yanlısı grupların kiliseler önünde açtığı stantlar dikkat çekerken, Kadıköy esnafına halkın bir kesimine karşı şiddete varma potansiyeli taşıyan, düşmanlığı kışkırtıcı bir bildiri dağıtıldığı ortaya çıktı.

“Turancı Hareket Platformu Başkanı Hasan Kocabey” imzasıyla dağıtılan bildiride, Kadıköy’de “terör olaylarının” sıklaşarak arttığı iddia edilerek, bundan “mustarip ve rahatsız” olunduğu öne sürüldü.

“Kadıköy’de birliğimizi ve beraberliğimizi çekemeyen, terörist kılıklı insanlar cirit atar oldu” ifadelerine yer verilen bildiride, “Şirin ilçemizde bebek katilinin resimli bayraklarını taşıyan, kanun tanımayan, nizam bilmeyen ve söz anlamayan teröristlere karşı sizleri de birliğe davet ediyoruz” denildi.

HOCALI BAHANESİYLE NEFRET SÖYLEMİ

Kadıköy’de “terör olayları” yaşandığı iddia edilen bildiride, bu iddia ile hiçbir alakası olmayan, Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan ve 1994 yılında son bulan Karabağ Savaşı yıllarında Karabağ’ın Hocalı kasabasında yaşananların yıldönümü bahane edilerek, 22 Şubat Pazar günü Kadıköy’de yapılacağı öne sürülen yürüyüşe, Kadıköy esnafı da davet edildi.

VALİLİK “İZİNSİZ” DEDİ

Bildiride, “yürüyüş için gerekli tüm izinlerin alınmış” olduğu iddia edilirken, bu ifadenin gerçeği yansıtmadığı da ortaya çıktı. Demokrat Haber’in ulaştığı bilgiye göre, İstanbul ili sınırları içerisinde toplanma alanı, yürüyüş güzergâhı ve miting alanı belirlenmesine ilişkin başvuruları değerlendiren İstanbul Valiliği, 22 Şubat Pazar günü Kadıköy’de yapılacağı öne sürülen miting veya yürüyüşe ilişkin kendilerine herhangi bir müracaat veya izin başvurusu olmadığını belirtti. 

Valilik kaynakları, 22 Şubat Pazar günü Kadıköy’de yapılacağı öne sürülen miting veya yürüyüşe ilişkin izin alındığına dair iddiaları kesin bir dille yalanlarken, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 6. Maddesi ve ilgili yönetmelik gereği, İstanbul’un Avrupa yakasında sadece Yenikapı Sahil Alanı, Anadolu yakasında ise Maltepe Sahil Alanı’nda miting yapılabileceğini ifade etti.

DÜŞMANLIĞI KIŞKIRTAN BİLDİRİ DAĞITTILAR

Aşırılık yanlısı provakatif gruplar, Hocalı’da yaşananların yıldönümünü bahane ederek, 22 Şubat’ta Kadıköy’de “Ermeni terörüne lanet” mitingi adı altında ırkçı bir yürüyüş düzenleneceğini duyurmuştu. Miting günü yaklaşırken Kadıköy’de milliyetçi stantlar, “Ya Türksüzünüz, ya piç” ifadeleriyle ırkçı duvar yazılamaları ve afişler artmaya başladı. Duvarlara, “Türk İntikam Tugayı (TİT)” imzalı yazılamalar yapılırken, Ermeniler başta olmak üzere Türkiyeli gayrimüslimlere karşı şiddete varma potansiyeli taşıyan, düşmanlığı kışkırtıcı bildiriler ise bir süredir Kadıköy çarşı içindeki Ermeni ve Rum kiliseleri önünde stant kurularak dağıtılıyordu.

Yapılan bu provakatif kışkırtmalara karşı, aralarında HDK, Irkçılığa ve Milliyetçileğe Dur De, AKA-DER, Yoğurtçu Kadın Forumu ve Lambdaistanbul LGBTİ Derneği üyelerinin de dahil olduğu bileşenler, Irkçılığa Geçit Yok İnisiyatifi’ni kurarak Kadıköy çarşı içinde ırkçılık karşıtı bildiri dağıtarak, Hocalı bahanesiyle prim elde etmeye çalışan provakatif gruplar hakkında kamuoyuna uyarıda bulunmuştu.