Madımak Katliamı’nın 22. yıl dönümü dolayısıyla Kadıköy’de bir araya gelen binlerce kişi katliamda yaşamını yitirenleri andı.

Bugün gerçekleşen yürüyüşte her yıl olduğu gibi yine adalet talebi yükseldi. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) bileşenleri ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) İstanbul Şubeleri’nin çağrısıyla Madımak’ta  katledilen 33 aydını anmak için Mehmet Ayvalıtaş Parkında bir araya binler, buradan İskele Meydanına yürüdü.

"2 Temmuz 1993 Sivas katliamının 22. yılı unutmadık, unutmayacağız" diyen Aleviler, katliamın asıl sorumluları yargılanana ve gerçek adalet sağlanana kadar mücadeye devam edeceklerini kaydetti. Yürüyüşe HDP, HDK, EMEP, ÖDP, KESK, DİSK gibi birçok siyasi parti ve emek örgütü de destek verdi.

‘IŞİD'İN TEMSİL ETTİĞİ ANLAYIŞ SİVAS'I YAKANLA AYNI’

Yürüyüş sırasında Evrensel'e konuşan KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Yürütme Kurulu Üyesi İzzet İldeş, "22 yıl önce Sivas'ta yobazlar tarafından katledilen insanlarımız, gericiliğe karşı verdiğimiz mücadelede bizim için önemli. KESK olarak bu davanın takipçisiyiz" dedi.  Ortadoğu'da IŞİD'in temsil ettiği anlayışın Sivas'ı yakan zihniyetle aynı olduğunu söyleyen Ildeş, "Bugün Sivas'a sahip çıkmak IŞİD'e karşı çıkmayı gerektirir" seklinde konuştu.

"İMAM DA OLMAYACAĞIZ HATİP DE"

PSAKD Kadıköy Şubesi Kadın Komisyonu Başkanı Vesile Özdemir de, 9 aydır Boğa Meydanında zorunlu din dersine karşı eylem yaptıklarını anlattı. "İmam da olmayacağız hatip de" diyen Özdemir, "Aleviler olarak son 13 yıldır AKP hükümetinin asimilasyon  politikalarına maruz kaldık. Madımak'ın üzerinden 22 yıl geçti ama zihniyet değişmedi. Aleviler Yavuz'dan bu yana var alma mücadelesi veriyor. Geleceğimiz ve çocuklarımız için Madımak'ın utanç müzesi olmasını istiyorum" dedi.

(Evrensel / Fotoğraf: @DYDEVGEN)