Suriye’de kaçırılan 2 metropolit için Türkiye Dışişleri devreye girdi ancak dün de haber alınamadı. Metropolitlerin yanında bulunan şoförün öldürüldüğü, yardımcısının ise etkisiz hale getirildiği öğrenildi.

Suriye'de kaçırılan Süryani Rum Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim ve Rum Ortodoks Metropoliti Pavlos Yazıcı'dan üst düzey girişimlere rağmen iyi haber gelmedi.

Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Başkanı Sait Susin, iki metropolitten iki gündür haber alamadıklarını belirterek, olay anını şöyle anlattı:

"Süryani Rum Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim, Halep'ten çıkıp Rum Ortodoks Metropoliti Pavlos Yazıcı'yı Suriye'nin Hatay Sınırındaki Babül Heva Sınır Kapısı'ndan almaya gitmiş. Dönerlerken Halep'e 400 metre kala bir minibüs arabalarını çevirmiş."

'HİÇ KONUŞMAMIŞLAR'

"Şoförün yardımcısı olayı anlatırken, olayı gerçekleştirenlerin hiç konuşmadığını söyledi. El kol işaretleriyle emir vermişler. Araçta bulunanlara silahlarını doğrultmuşlar. Biri, şoföre el işaretiyle arabadan inmesi gerektiğini anlatmış. Şoför karşı gelince öldürülmüş. Yardımcısından da metropolitin yanından ayrılmasını istemiş. Ayrılınca onu etkisiz hale getirmişler. Metropolitleri alıp hızla uzaklaşmışlar."

'SÜRYANİLER AYAKTA'

"Dünyadaki Süryaniler ayakta. Bakanlarımızın girişimleriyle sonuç almayı ümit ediyoruz. Eylemi iddia edildiği gibi Boston'daki olayla bağlantılı olarak Özgür Suriye Ordusu'na bağlı Çeçen militanların yaptığına dair bir bilgi bize ulaşmadı."

İçişleri Bakanı Güler ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile iki gündür telefon görüşmeleri yapıyoruz. Güler, "Dün (önceki gün) 8 mühendisimiz de kaçırıldı. Her imkanı değerlendiriyoruz. Kötü bir şey olmayacağını ümit ediyoruz' dedi. Umutla bekliyoruz."

DAVUTOĞLU: BİLGİ TOPLUYORUZ

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, dün İstanbul Süryani Metropoliti Yusuf Çetin ile görüştü. "Bilgi topladıklarını kaydeden Davutoğlu, bölgedeki muhalefet yetkilileriyle temasa geçildiğini de açıkladı.

NATO toplantısına katılmak üzere önceki gün Brüksel'e giden Dışişleri Bakanı Davutoğlu’ndan Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitrios Avramopoulos din adamları ile ilgili bilgi aldı. Davutoğlu, "Duyduğumuz andan itibaren tüm imkanlarımızı seferber ettik. Kısa zamanda Türkiye'ye getirilmeleri için çalışıyoruz" mesajı verdi.

'SERBEST' HABERİ DOĞRULANMADI

Susin, önceki gün yabancı medyada metropolitlerin serbest bırakıldığına yönelik haberler çıktığını ancak Dışişleri yetkililerinin bunu henüz doğrulamadığını söyledi. Yusuf Çetin de iddiayı yalanladı. (Habertürk, USA Sabah)