Bitlis'in Mutki İlçesi'nde yapılan kazılar sonucu bulunan cesetlere ilişkin Jandarma Genel Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada bölgede mezarların olduğu doğrulanırken çatışmalarda hayatını kaybeden PKK'lilerin topluca gömüldüğü itiraf edildi.

Jandarma Genel Komutanlığı, Bitlis'in Mutki İlçesi'nde bulunan toplu mezarlara ilişkin açıklama yaptı. Genelkurmay sitesinde yayınlanan açıklamada Mutki Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Mutki-Kavakbaşı yolu Ziyaret mevkiinde yapılan kazılarda 17-18 kişinin kemiklerinin bulunduğu hatırlatılırken, bulunan kemik parçalarının çatışmalarda hayatını kaybeden PKK'lilere ait olduğu kaydedildi. Açıklamada, "Mutki İlçesi Çaygeçit köyünde, 08-09 Eylül 1999 tarihinde meydana gelen çatışmada ölü olarak ele geçirilen 15 'teröristten', 13'ünün otopsileri Mutki C.Başsavcılığınca yapılmış ve C. Başsavcılığınca defin ruhsatı düzenlenerek, Mutki Belediyesince 09 Eylül 1999 tarihinde Bitlis-Mutki İlçesi Kavakbaşı yolu Ziyaret mevkiinde defnedilmiştir" denilerek askerlerin hayatını kaybeden PKK'lileri toplu olarak gömdüğünü ortaya koydu.

Açıklamada ayrıca Mutki'nin Alatoprak Köyü Kohan Mezrası mevkiinden 17 Eylül 1999 tarihinde meydana gelen çatışmada hayatını kaybeden 2 PKK'linin de Mutki Belediyesi tarafından 18 Eylül 1999 tarihinde aynı yere gömüldüğü kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, gömülen PKK'lilerin otopsi sonuçları ve fotoğraflarının Mutki Belediye Başkanlığında bulunduğu belirtildi.

Mutki'de askerlerin izinsiz kazı yaptığı haberlerin yalandığı açıklamada, "Ayrıca, 06 Şubat 2011 tarihli bir basın organında, "Jandarma Mutki'de korsan kazı yapmış" başlığıyla bir haber yayımlanmış olup; haberde, Mutki ilçe J.K.lığının, savcıya haber vermeksizin, kendi binasına ait avlu içinde kazı yaptığı, bu esnada çıkan kemikleri çöpe attığı, söz konusu kemiklerin daha önceden kayıp olan üç şahsa ait olduğu ileri sürülmüştür. Haberde ileri sürülen hususlar gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.

MEVZİLERDEKİ KEMİKLER HAYVANLARA AİTMİŞ!

Açıklama'da Mutki İlçe Jandarma Komutanlığı'na ait mevzilerde bulunan kemiklere de değinilerek, "29 Ocak 2011 günü 13.00-16.30 saatleri arasında geliştirme faaliyetleri esnasında, bazı kemiklere rastlanmış olup, yapılan bu faaliyetleri yanlış değerlendiren vatandaşların bu olayı C.savcılığına bildirmeleri üzerine, İlçe Jandarma K.lığına gelen Mutki C.Savcıları tarafından, söz konusu kemikler bizzat mahallinde tutanakla ve görüntülerle tespit edilerek incelenmek üzere alınmıştır. Bu konu Jandarma kaçak kazı yapıyor gibi yansıtılmıştır. Gözle yapılan ilk tespitlerde hayvan kemiği olduğu değerlendirilen bu kemiklere ilişkin nihaî karar, adlî makamların işlemlerinden sonra verilecektir" denildi.

DİHA