Soma’da Türkiye tarihinin en büyük maden faciasına sahne olan ocakta, korkunç bir ihmal daha ortaya çıktı. 13 Mayıs’ta meydana gelen faciadan altı gün sonra hazırlanan Jandarma raporu, ocakta hiçbir zaman kapatılmaması gereken hava giriş kapılarından ikisinin kapalı olduğunu, ‘eski nefes’ diye adlandırılan bir girişin toprakla doldurulduğunu ve birinden de kömür çıkarıldığını ortaya koydu.

ÜÇÜNCÜ GİRİŞ BAŞTAN AŞAĞI SORUNLU

Star gazetesinden Helin Şahin’in haberine göre, Soma ilçe Jandarma Komutanlığı’nın 20 Mayıs’ta yaptığı inceleme, yaklaşık sekiz yıldan bu yana yanma olduğu bilinen ocakta çıkış yollarını kapatan ihmalleri sıraladı. Olay yeri krokileri ve fotoğraflarını da içeren soruşturma dosyası, madenin giriş çıkışlarına ve bacalarına dair gözlemleri sıralayıp ihmalleri şöyle özetledi:

* Madenin kuzeydeki üçüncü girişinde, kömür ve malzeme nakil bacasının yanı sıra hava çıkış bacası; ve iki aspiratör bulunuyor. Ancak baca tel hasırla kapalı.

* Hava çıkış irtibat bacası, sadece tamirat için giriş olarak ve gerektiğinde kullanılıyor. Kapı kapalı ve kilitli.

* Kömür nakil bacasıysa hava çıkışı için de kullanılmakla beraber kapısı kapalı ve kilitli.

* Son havalandırma sistemleri, maden ocağına ait idari binaya yaklaşık 6 bin 100 metre mesafede. Burası ‘eski nefes‘ diye tanımlanıyor. Ancak 2006′dan bu yana kapalı; havalandırmanın üzeri toprakla örtülü.

 ‘O KAPILARDAN KÖMÜR ÇIKARILIYORDU’

Madende çalışan işçi Volkan Aydın da, Star gazetesine yaptığı açıklamada Jandarma raporunu doğruladı. Aydın, Eynez köyündeki madenin ana giriş kapısı dahil 5 kapısı olduğunu, birinin 2006’dan beri kapalı tutulduğunu anlattı. Akın şöyle konuştu: “Neden kapalı olduğunu bize söylemediler. Hava giriş ve çıkış kapıları maden içindeki hava sirkülasyonu sağlar. Bu kapılardan zaman zaman kömür çıkartılıyordu. Bunun için kullanılıyordu. Yeraltının kuralı olası bir tehlikede bu giriş ve çıkışları kullanabilmektir. Kazadan sağ kurtulanlar zaten açık olan tek hava girişinden çıkartıldılar. Maden ocağının hava giriş çıkışları asla kapalı olmamalı.”

TEKNİKERDEN İTİRAF: GEREKLİ İNCEMELER YAPILMADI

Facia sırasında emniyet ekibinde maden teknikeri olarak çalışan Mehmet Uçgun da, ifadesinde Çalışma Bakanlığı’na bağlı iş güvenliği uzmanlarını suçladı. Uçgun, uzmanların ocakta kömür çıkartılan ayaklarda gerekli incelemeleri düzenli olarak yapmadıklarını itiraf etti.