İzmir 1. İdare Mahkemesi, İZSU’nun Aralık 2010’da yaptığı yüzde 10’luk zammı iptal etti...

 

İZSU Genel Müdürlüğü'nün su fiyatlarına Aralık 2010'da yaptığı yüzde 10'luk zam, 16 şikayetçinin açtığı davanın ardından İzmir 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkemenin iptal kararı İZSU Genel Müdürlüğü'ne pahalıya patladı. Geriye dönük olarak yapılan hesaplamalarda 1 milyon 200 bin aboneden fazla tahsil edilen para tutarı 41 milyon 30 bin lirayı bulduğu ortaya çıktı.

 

YÖNTEME AYKIRI
İZSU Genel Müdürlüğü, abonelere parayı nakit olarak ödemenin zor olacağı düşüncesiyle mahsuplaşma yoluyla ödeme kararı aldı. Zammın geçerli olduğu 1 yıllık süre içinde vatandaştan tahsil edilen fazla para Mayıs ayından itibaren faturalardan düşülmeye başlanacak. Ancak, İZSU'nun bu yıl başında yaptığı yüzde 10 zam sürecek. İZSU Genel Müdürü Ahmet Alparslan, yapacakları mahsuplaşmanın kurumun devam eden yatırımları açısından bir sıkıntı oluşturmayacağını söyledi.

 

İZSU, Aralık 2010'da içme suyuna yüzde 10 zam yaptı. Daha önce ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından ulaşıma, İZSU Genel Müdürlüğü tarafından da içme suyuna yapılan zamları iptal ettiren Eşitlik ve Demokrasi Partisi İzmir İl Başkanı avukat Arif Ali Cangı, Aralık 2010'da yürürlüğe giren yüzde 10'luk su zammını da mahkemeye taşıdı. Kendisi ve partisi de dahil olmak üzere 16 şikayetçinin açtığı davada İzmir 1. İdare Mahkemesi, 9 Aralık 2011 tarihinde zammın iptaline karar verdi. Mahkeme iptal gerekçesi olarak da, tarifenin yasada belirtilen yönteme aykırı olarak belirlendiğini gösterdi. Zammın işletme giderleri adı altında kira, haberleşme giderleri, temsil giderleri kamyon ve diğer araçların bakım giderleri, inşaat ve tesislerin çimento bedelleri gibi zorunlu olmayan ve kamuoyunu ilgilendirmeyen harcamaların gerekçe gösterilmesi, bu zammının iptalinde önemli etken oldu.

 

Mahkeme kararının geçtiğimiz haftalarda İZSU Genel Müdürlüğü'ne tebliğ edilmesinin ardından hukukçular durum değerlendirmesi yaptı ve mahkemenin verdiği 'iptal' kararı doğrultusunda 1 Aralık 2010 ile 31 Aralık 2011 tarihleri arasında 1 milyon 200 bine yakın aboneden alınan farkların iade edilmesi gerektiği yönünde rapor hazırladı.

 

1 YIL SÜRECEK
Bunun üzerine zammın yürürlükte olduğu 1 yıllık süreçte hangi aboneden ne kadar fazla kesinti yapıldığını tespit edildi. Yapılan hesaplamalar sonucunda vatandaştan fazla tahsil edilen miktar 41 milyon 30 bin lira olarak ortaya çıktı.

 

Rakamın belirlenmesinin ardından İZSU Genel Müdürlüğü, vatandaşla mahsuplaşma kararı aldı. Mahsuplaşma uyarınca vatandaşın zammın geçerli olduğu 1 yıllık sürede ödediği fazla paranın bundan sonraki su faturalarından eşit miktarlar halinde düşülmesi öngörüldü. Hazırlanan rapor İZSU Yönetim Kurulu'nun onayına sunulurken zamlı tarifenin 12 ay yürürlükte kalması nedeniyle vatandaştan ton başına ödediği fazla paraların da önünüzdeki Mayıs ayından başlayarak 12 aylık bir süre içinde abone başına tüketilen su miktarına göre eşit taksitler halinde faturalardan düşülmesi kararlaştırıldı.

 

İADE İÇİN BİR ÖRNEK
Yüzde 10 zamdan önce ayda ortalama 26 lira 39 kuruş su faturası ödeyen bir abone, iptal edilen yüzde 10 zamla birlikte 29 lira 12 kuruş ödemeye başlamıştı. Şimdi yapılan mahsuplaşmayla bu abonenin faturasından her ay 2 lira 73 kuruş düşecek. (yeni asır)