EDP İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı ile Jeofizik Yüksek Mühendisi Erhan İçöz bugün ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısında, İzmir'in depremselliği ve alınması gereken tedbirleri anlattılar.

 

EDP İzmir İl Başkanlığında yapılan basın toplantısında önce Eşitlik ve Demokrasi Partisi İl Başkanı Arif Ali Cangı İzmir’in yaşadığı 5.1’lik sarsıntıyı hatırlattı.

 

İzmir’de ortalama 300-350 yılda bir, çok büyük deprem yaşandığını söyleyen Cangı, en son büyük depremin 1688’de olduğunu ve resmi rakamlara göre 20.000 dolayında insan öldüğünü belirtti.

 

İzmir’in 1. Derecede deprem kuşağında yer aldığını söyleyen Cangı, İzmir’in içinden ve yakın çevresinden geçen çok sayıda aktif fayın varlığının bilindiğini, öte yandan, çok geniş alanlarda sıvılaşma riski bulunduğunu, Kadifekale, Yeşildere gibi heyelan bölgelerinin de ayrı risk alanları oluşturduğunu ifade etti.

 

İzmir ve çevresi için sadece zemin yapısının risk oluşturmadığını, binaların yapısal kusurlarının da önemli boyutlarda olduğunu çeşitli verilerle aktaran Cangı, “İzmir’de depreme yönelik yeterli hazırlığın yapılmadığını hayretle gözlemliyoruz. Yapıların güçlendirilmesi, riskli yapıların yenilenmesi, riskli alanlarda yapılaşmanın durdurulması, deprem öncesinin ve sonrasının planlamasının ivedilikle yapılması gerekirken, Körfez altı tüneli, Konak Tüneli gibi gereksiz ve riskli projeler hazırlanmaktadır” dedi.

 

Arif Ali Cangı, İl Özel İdaresiyle, Belediyeleriyle İzmir’in yerel yönetimine ve Hükümete önerilerini şöyle sıraladı:

 

· Planlama ve denetimlerde depremsellik riskini öncelikle ele alın, uzman Meslek odalarının önerilerine kulak verin, yapıların kamusal denetiminin bir yolunu bulun.

 

· Mevcut yapı stokunu inceletin, riskli olanları belirleyin, yıkılması gerekenleri yıkın, iyileştirilebilecek olanlar için derhal gerekeni yapın.

 

· Okullar ve hastanelerden başlayarak tüm kamu binalarını ve özel binaları depreme dayanıklı hale getirmek için kolları sıvayın

 

· Başta kimya fabrikaları olmak üzere, kent merkezindeki sanayi tesislerinin, en kısa zamanda kent dışına taşınmasını sağlayın.

 

· Deprem riskini de göz önüne alarak, aynı zamanda çevresel önemli riskler yaratan Nükleer Santral, Termik Santral gibi yatırımlara izin vermeyin. Aliağa’da planlanan Termik Santrallerin izinlerini iptal edin. İzmir’in damındaki Efemçukuru Altın Madeni ile Karşıyaka’nın tepesindeki Arapdağı Altın Madeni’ni kapatın.

 

· Yeni kent alanlarını deprem gerçeğine göre planlayın.

 

· Deprem sonrası toplanma alanlarının nereler olduğu konusunda halkı bilgilendirin, tatbikatlarla herkesin bunu içselleştirmesini sağlayın.

 

· İlköğretimden başlamak üzere tüm toplumun eğitim ve uygulamalarla deprem bilincine ulaşmasını sağlayın.

 

YENİ BİR FAY

 

Ardından Erhan İçöz, ekli haritalar üzerinden İzmir'in deprem haritası ile ilgili açıklamalar yaptı. Özellikle körfez kıyısındaki zemindeki sıvılaşmaya dikkat çeken İçöz, "Bayraklı sahilindeki zemin etüd çalışmasında yeni bir fayın tespit edildiğini, o fayın körfez içinde uzayıp uzamadığının araştırılması gerektiğini, şayet körfez içinden geçen bir fay varsa, körfeze tüp geçit/köprü gibi projelerden kesinlikle vazgeçilmesi gerektiğini" vurguladı.

DEMOKRAT HABER