İstanbul Kadıköy’deki 8 Mart Mitingi’nden dağılan kadınlara Bursasporlu ırkçı taraftar grubunun yaptığı saldırı gündemdeki yerini korurken, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tartışmalı bir karara imza attı. TFF, 17 Mart Pazar günü İzmir’de oynanacak Göztepe-Karşıyaka maçını, aynı gün gerçekleştirilecek Newroz Mitingi’ni gerekçe göstererek 18 Mart Pazartesi’ne erteledi. Maçın hafta içine ertelenmesine her iki takım taraftarlarının tepki göstermesi üzerine federasyon geri adım attı ve maçı yeniden 17 Mart gününe aldı.

TARİH DEĞİŞTİ, TEPKİ KÜRTLERE YÖNELDİ

Bir grup ırkçı ise Twitter’da #izmirderbisinedokunma başlığı altında tehdit, küfür ve hakaret dolu mesajlarla Newroz Mitingi’ni yaptırmama çağrısında bulundu.

Göztepe ve Karşıyaka taraftarlarının maç tarihinin değişimine ilişkin tepkisi, ırkçı grupların yönlendirmesiyle BDP’ye, Kürtlere ve Newroz Mitingi’ne yönelik bir tehdit kampanyasına dönüştü. Sosyal medyada kampanyalar örgütlemeye başlayan gruplar, 17 Mart günü “Newroz Mitingi’ni basacaklarını” söyleyen açıklamalar yayımlamaya başladı.

TFF’nin Newroz Mitingi’ni gerekçe göstererek maç tarihinde yaptığı değişikliğin, ırkçı bir saldırı kampanyasına dönüşmesiyle ilgili olarak Anonim Karşıyakalılar grubu bir basın açıklaması yayımladı.

‘TARİH NEDEN DEĞİŞTİRİLDİ? BDP İLE NE İLGİSİ VAR?’

Göztepe-Karşıyaka maçının tarihinin değiştirilmesinin Newroz Mitingi nedeniyle olduğu iddialarının, bazı taraftarların tepkisinin BDP’ye yöneldiğine dikkat çeken Anonim Karşıyakalılar, “Sosyal medya üzerinde, bazı Göztepe ve Karşıyaka taraftarlarının söz konusu mitingin düzenlenmesine izin vermeyeceklerine dair şiddet mesajları yaygınlaşmıştır. Maç tarihinin değişmesinin sorumluluğu BDP’lilere yüklenmiş ve bu fırsattan istifade eden bazı birey ve gruplar öfkelerini Kürtlere yöneltmişlerdir” dedi.

Anonim Karşıyakalılar, TFF’den şu sorulara yanıt beklediklerini söyledi:

-Maç tarihinin değiştirilmesinin gerçek sebebi neydi? Gerçekten BDP mitingiyle bir ilgisi var mıydı? Bu iddianın kaynağı neydi?

-Maç tarihi herhangi bir sebeple değişecekse, niçin bir önceki gün olan, 16 Mart Cumartesi tercih edilmedi? Maç Pazartesi yerine Cumartesi’ye alınmış olsaydı, tüm bunlar yaşanmayacaktı.

-Maç tarihinin değişmesi-BDP bağlantısı iddiasını fırsat bilip, Göztepe ve Karşıyaka taraftarlarının BDP mitingini basacağını ilan edenler, bu topraklardaki toplumsal barışa verebilecekleri ve hatta vermiş oldukları zararın farkında değiller mi?

-Her zaman “demokrasinin kalesi” olmasıyla övünen İzmir’in, bu sıfatı gerçekten hak ettiğini göstermesinin yolu, yasal olarak izin alınmış bir kutlamayı basmayı akla getirmek olabilir mi? Yoksa Göztepe ve Karşıyaka kulüplerine gönül verenlerin, demokrasinin en önemli araçlarından olan örgütlü protestolarını, kendilerini mağdur eden bu kararı alan kurum, yani TFF’ye yöneltmeleri mi?

-Maç tarihi Cumartesi’ye alınmış olsa da, hala Newroz kutlamasını basmayı düşünenler var mı? Adeta 10 Mart Pazar günü Kadıköy’deki Fenerbahçe maçı öncesinde, 8 Mart Kadınlar Günü kutlaması yapan, çoğunluğu BDP’li kadınlardan oluşan gruba vahşice saldıran Bursaspor taraftarları gibi… (Sendika.Org)