İzmir'de yasaklar listesine yenileri ekledi. İzmir Valiliği kararıyla, seçim çalışmaları öncesi kent genelinde yapılacak tüm basın açıklamaları ve protesto eylemlerine önemli yasaklar getirdi.

İzmir’de Ege Üniversitesi öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun ölümünün ardından geçen hafta senato kararıyla üniversite kampüsü içerisindeki basın açıklamaları yasaklandı. Yasağın etkili olmaması üzerine cinayetin işlendiği bölge, iki metre yüksekliğindeki sac bariyerle kapatıldı.

Bu yasağın ardından İzmir’den bir yasak haberi daha geldi. Bu kez İzmir Valiliği, il sınırları içerisinde gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak basın açıklamaları ile benzeri faaliyetlerle ilgili bir karar açıkladı. Karara göre, siyasi partiler, sendikalar, dernekler ve sivil toplum örgütleri başka bir siyasi parti, sendika, dernek ve sivil toplum örgütüne ait bina önünde basın açıklaması yapamayacaklar. Kurala uymayanlara ise, 208 TL para cezasının verileceği açıklandı.

ÇHD Başkanı Şule Aslan Hızal, “İç güvenlik yasası çıkmadan valilerin nasıl kararlar alacağını da böylece görmüş olduk” dedi. 

Valilik kararına İzmlir Barosu Başkanı Aydın Özcan’da tepki gösterdi. Özcan, “Demokratik bir toplumun önündeki engellerin kaldırılması gerektiği yerde, yeni engellerin konulması kabul edilemez. Bu yasaklarla, barışçıl gösteriler de yasaklanmış oluyor. İnsan hak ve ögürlüklerine baktığınız zaman, hak arama özgürlüğü, kamuoyunu bilgilendirme, özgürlükleri kısıtlanmaktadır. İzmir barosu olarak bu yasaklara karşıyız” dedi.