Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Seyid Rıza’ya itibarının iade edilmesi konusunda "CHP için bir itibarı yoktur" diyen CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’ye sert tepki gösterdi. Kenanoğlu, “Seyit Rıza'nın itibara ihtiyacı yoktur. İtibara ihtiyacı olan Devletin kendisidir” dedi.

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, devlet tarafından katledilen Dersim halk önderi Seyid Rıza için "CHP nezdinde olmayan itibarın iadesi diye de bir konu CHP'nin gündeminde bulunmamaktadır" diyen Akif Hamzaçebi ve partisi CHP’ye Twitter hesabı üzerinden tepki gösterdi.

“İTİBARA İHTİYACI OLAN CHP’DİR”

Kenanoğlu, şunları yazdı: “Seyit Rıza'nın itibara ihtiyacı yoktur. İtibara ihtiyacı olan Devletin kendisidir. Devlet Dersimde katliam yaparak itibarını kaybetmiştir. CHP'li Hamzaçebi, Seyit Rıza nezdinde Dersimlilere hakaret ederek ne vatansever ne de demokrat olur. Dersim gerçeği ortadadır. Yıllar öncesinden planlanan bir katliamı alkışlayarak o katliama ortak oluyorsunuz. Ayıptır, günahtır, zulümdür Al Onur Öymen'i vur Akif Hamzaçebi'ye... Ha eski CHP ha yeni CHP, nedir bu sizin katliam övünücülüğünüz, 1935’de planlanan bir katliamı nasıl masum görürsünüz? O yüzden de bitersiniz. Onur Öymen, Akif Hamzaçebi zihniyeti olduğu sürece esas itibara ihtiyacı olan CHP’dir. Seyit Rıza'nın itibarı zaten vardır."

Bütçe görüşmelerinin kapanış konuşmaları sırasında BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, CHP’li bir vekilin iade-i itibar istemesi bir vehamet olduğunu belirterek şunları söylemişti: “CHP’nin katliamdan sorumlu parti olarak iade-i itibarı kabul etmemesinin de ayrı bir vehamet olarak ortada durduğunu dile getirerek, Açıkça ifade etmemiz gerekirse, Dersim halkının, Seyit Rıza’nın ve torunlarının bir iade-i itibara ihtiyaçları yoktur, çünkü onlar o gün olduğu gibi bugün de zulme karşı direniyorlar. İade-i itibar olmasa da itibara ihtiyacı olan CHP ve teklifi yapan ve teklifi ret eden tarihten, toplumsal gerçeklikten yoksun milletvekilleridir.”

Hamzaçebi de söz alarak, "Cumhuriyet'in kurucu iradesiyle problemi olanların başkaları nezdinde itibarı olabilir ama CHP nezdinde itibarı yoktur. Olmayan itibarın iadesi diye de bir konu CHP'nin gündeminde bulunmamaktadır" ifadelerini kullanmıştı.

“ALEVİLERİN TÜRK İSLAMCI İTİBARA İHTİYACI YOKTUR”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kemal Bülbül de, CHP’li Hamzaçebi’nin ‘Seyid Rıza’nın CHP nezdinde itibarı yoktur’ sözlerine tepki göstererek, “İtibar dar ağacına giderken sizin önünüzde eğilmiyorum demektir. Biz katliamcılara, inkarcı ve ırkçılara karşı destansı bir mücadele yürüttüğümüz için onurluyuz. Türk İslamcı itibarın senin olsun” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, yaptığı yazılı açıklamada, “Koçgiri, Dersim, Maraş, Çorum Katliamlarını Cumhuriyetin kurucu iradesi yaptı. Biz Alevilerin Cumhuriyetin kurucu iradesi olan Türk/İslamcılık ve inkarcılıkla sorunumuz var. Bizim onurumuzu ve itibarımızı cumhuriyetin kurucu iradesi bize ihsan etmedi. Aksine onurumuzu, itibarımızı, inancımızı ve temel değerlerimizi elimizden alma politikası yürüttü. Alevilerin Cumhuriyetin kurucu iradesi olan Türk-İslamcılık ve inkarcılık nezdinde itibarı olmadığını biliyoruz” dedi.

Kemal Bülbül, “İtibar devletin olanaklarına sığınarak TBMM kürsüsünde konuşmak değil, dar ağacına giderken ‘ben sizin oyunlarınızla başa çıkamadım, bu bana dert oldu. Ben de sizin önünüzde eğilmiyorum bu da size dert olsun demektir” dedi.