Dün İsveç’in 6 kentinde meydanlara çıkan binlerce Asuri-Süryani 1915 yılında Ermeni, Asuri-Süryani ve Pontus Rumlarına yapılan soykırımı protesto etti ve Türk devletinin soykırımı kabul etmesini talep etti.

Stockholm, Göteborg, Norrköping, Örebro, Jönköping ve Linköping illerinde eş zamanlı olarak yapılan eylemlerde ellerindeki meşalelerle yürüyüş yapan göstericiler, kortejin en önünde “Seyfo’yu  (Asuri Soykırımı) Türkiye’nin 100 yıllık inkarı insanlık için utanç verici” pankartı taşıdı.

Asuri-Süryani bayraklarının yanı sıra üzerlerinde “1900’lü yılların ilk soykırımının kurbanı Asuriler”, “Soykırım suçunda zaman aşımı olmaz”, “İnkar soykırımın son aşamasıdır”, “Seyfo soykırımını asla unutmayacağız” ve “100 yıllık inkara son, Türkiye soykırımını kabul et” yazılı dövizlerin taşındığı gösterilerde soykırım kurbanları için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Stockholm’deki gösteri İsveç Parlamentosu önündeki meydanda başladı. Aralarında yaşlı ve çocukların da bulunduğu Asuri-Süryaniler ellerindeki meşalelerle Kralın Sarayı ve Kralın Bahçesi’nin önünden geçerek Sergel Meydanı’na geldi.

TÜRKİYE’YE GEÇMİŞİYLE YÜZLEŞMESİ ÇAĞRILARI

Meydanda soykırımından kurtulanların anlatımlarından bazı bölümler okundu ve Türk devletine 100 yıllık inkar politikasına son vererek geçmişiyle yüzleşmesi ve soykırımı kabul etmesi çağrıları yapıldı.

ANF'den Murat Kuseyri'nin haberine göre, Linköping ilinde yapılan gösteride bir konuşma yapan Mezopotamya Kültür Merkezi Başkanı Fikri Abrahimson, geçmişle yüzleşilmediği için soykırımın hala devam etmekte olduğunu, bu kez IŞİD'in aradan 100 yıl geçtikten sonra Ninova ve Suriye’de Asuri-Süryani ve diğer azınlık halklara yönelik soykırım yaptığını söyledi.

Keldani-Asuri-Süryani Gençlik Derneği’nin de destek verdiği meşaleli yürüyüşte soykırımını kınayan ve Türkiye’nin soykırımını kabul etmesini talep eden sloganların da atıldığı gözlendi.

Jönköping ilinde yapılan Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Sol Parti ve Hıristiyan Demokrat Parti üyesi yerel politikacıların da destek verdikleri gösteride bir konuşma yapan Asuri Turabdin Derneği’nden Simon Barmano, İsveç’in 2010 yılında bir ilke imza atarak Asuri-Süryani soykırımını kabul ettiğini ancak dönemin hükümetinin kararı yürürlüğe koymadığını söyledi.  Sosyal Demokrat işçi Partisi ve Çevre Partisi Yeşiller’in birlikte oluşturdukları hükümetten parlamentonun aldığı kararı uygulamaya koymasını ve Türk hükümetine soykırımı kabul etmesi için baskı yapmasını talep etti.

ASURİ-SÜRYANLER HER GÜN SOYKIRIMI HATIRLIYOR

Norköping ilinde de Muhafazakar Partili Belediye Meclis Üyesi Said Nilson, Asuri-Süryanilerin her gün soykırımı hatırladıklarını ve Türk devleti Seyfo’yu kabul edene ve Ermeni, Asuri-Süryanilerden özür dileyene kadar mücadele etmeye kararlı olduklarını vurguladı.