İstanbul’da Taksim ve Aksaray’da sokak müzisyenliği yapan "Koma Sê Bira" olarak bilinen müzik grubunun üyelerinden olan Erkan Benli, YPS’ye katıldı (Sivil Savunma Güçleri / Yekîneyên Parastina Sivîl).

Benli, yıllarca sokak müziği yapıp, kimi etkinliklerde sahne alan grubun 3 üyesinden biri.

Grubun kimi şarkıları YouTube gibi platformlarda milyonlarca kişi tarafından izlendi.

Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre Benli, sokakta Kürtçe şarkı seslendirdiği için sık sık saldırılara ve polis baskılarına maruz kaldı ve 2014 yılında polisle girdiği münakaşa nedeniyle tutuklandı ve bir süre cezaevinde kaldı.

Cizre ve Silopi gibi kentlerdeki abluka ve ölümler ise Benli’yi YPS’ye katılmaya götüren asıl nedenler.

Erkan Benli YPS’ye katılma kararını ise DİHA’ya şöyle anlatıyor:

“7 Haziran öncesinden başlayarak Diyarbakır'daki HDP mitingine yönelik bombalı saldırı, 92 Cizre katliamının bugün bir kez daha aynı yaşanması gibi birçok farklı etken nedeniyle artık gönül verdiğim müziğin, sanatın anlamsız hale geldiğini gördüm. Faşizan yöntemlerle sanatımızın önü zaten her şekilde kesildiğinden, sanatın artık amaçlarımın yerini tutmadığını gördüm. Yasaklanmış bir dili müzikle özgürleştirmekti amacım, ancak önümüze konulan engellerin duygu ve düşüncelerimin önüne geçmeye başlamasıyla bu onurlu yolu seçtim.”

Benli, verdiği mülakatta Aram Tigran'ın şu sözlerini de hatırlatıyor: "Gücüm yetse, ne kadar tank, tüfek ve silah varsa hepsini eritip saz, cümbüş ve zurna yapardım…"

Sanatın kendisi için anlamını da özetleyen Benli, "Benim için sanat ölen bir şeyin elinden tutup, yaşamı öğretmekti. Bugün verdiğim savaş da bundan farksız değil," diyor.