Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğüne bağlı ekiplerce İstanbul'da gerçekleştirilen operasyonlarda 16 jammer (sinyal kesici), 84 gizli kamera ve 29 adet gizli ses kayıt cihazı ele geçirildi.

İstanbul Kaçakçılık, İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, internetten jammer, gizli kamera ve ses kayıt edici cihazların satışını yapan A.E isimli sanal mağazayla ilgili inceleme başlattı. Firmanın ithalat evrakını ve kargolarını takibe alan Gümrük Muhafaza ekipleri, firmanın bir kargo şirketi vasıtasıyla yurt dışından getirttiği gizli kamera, jammer ve ses kayıt cihazı gibi eşyaları, ''numune elektronik parça'' olarak yanlış beyan ettiğini tespit etti.

Alıcı kimliğine giren Gümrük Muhafaza Ekipleri A.E. firmasına giderek operasyon düzenlendi. Firmaya ait iki adreste gerçekleştirilen operasyonda sigara paketi, cep telefonu, şarj adaptörü, kalem, kravat, hesap makinesi, anahtarlık, düğme, saat, mouse, priz, duvar saati, kapı zili ve kitap içerisine gizlenmiş gizli kameralar, sinyal kesiciler ve çeşitli elektronik cihazlar ele geçirildi.

Ekipler, ele geçirilen 43 adet gizli kamera görüntüleme ve tespit cihazı, 84 adet gizli kamera kayıt cihazı, 29 adet gizli ses kayıt cihazı, 16 adet gizli sinyal kesici (jammer) ve elektronik cihazların piyasa değerinin 331 bin lira olduğunu belirttiler.

Yetkililer, söz konusu cihazların Haberleşme Kanunu'nda belirtilen kurum ve kuruluşlar dışında mahkeme kararı olmaksızın kullanımının yasak olduğunu, kaçak yollardan sokulmaya çalışılması veya yanıltıcı işlemlerle ithal edilmesi durumunda ise kaçakçılık suçunun yanı sıra haberleşme hürriyetinin de ihlalini oluşturduğunu kaydettiler.

Gümrük Muhafaza ekiplerinin sadece sınır kapılarında ve iç gümrüklerde değil internet üzerinden gerçekleştirilmeye çalışılan kaçakçılık olaylarıyla mücadele ettiğini ifade eden yetkililer, ayrıca kaçakçılık ihbarları için vatandaşların ALO 136 Gümrük Muhafaza İhbar Hattı'nı arayabileceklerini belirttiler.

AA