Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) Yenice Meslekyüksek Okulu’nda görevli Yrd. Doç. Dr. Güran Yahyaoğlu (48), pazar günü tedavi gördüğü A.Ü. Tıp Fakültesi Hematoloji bölümünde saat 11.00 sıralarında hayata gözlerini yumdu.

KEMİK İLİĞİ KANSERİYDİ

Üniversite yönetimi, kanserle mücadele eden Yahyaoğlu’nun hastalığını görmezden gelmişti. Üniversite, Yahyaoğlu hakkında 2010’da mesaiye gelmediği iddiasıyla 45 adet tutanak tutarak, kamu hizmetinden çıkarılmasını istemişti. YÖK Yüksek Disiplin Kurulu, delil yetersizliği nedeniyle ÇOMÜ’nün bu talebini reddetmişti. Bu kez de Üniversite Personel Daire Başkanlığı, yürüttüğü soruşturma sonucu Yahyaoğlu’nun, “31 Ekim 2012-14 Kasım 2012 arasında mazeretsiz olarak mesaisine gelmediğinden” 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 94. maddesi uyarınca “müstafi” (istifa etmiş) sayılmasına karar vermişti. Rektör Vekili Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar da, 21 Kasım 2012’de “olur” vermişti. Yahyaoğlu, müstafi işleminden hastanede haberdar olmuş ve yoğun bakıma kaldırılmıştı.

‘BELGESİ GELDİĞİNDE...’

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, önceki gün yaptığı açıklamasında, “Mevzuata göre yazılı belge üzerinden hareket edilir. Bize hocamızın durumunu anlatır belge geldiği zaman ona göre işler halledilir” diyerek, Yahyaoğlu’nun hastalığından habersiz olduklarını iddia etmişti. Laçiner’in bu açıklamasına karşın Yahyaoğlu’nun hastalığından üniversitenin haberi olduğu ortaya çıktı.

İŞTE BELGESİ

Yahyaoğlu’nun avukatı Seyfettin Uzunçakmak, “Davalı idare, müvekkilin hastalığı hakkında da açıkça bilgi sahibidir. Nitekim, davalı Üniversite’nin 07.02.2012 tarih ve 1192/1544 sayılı yazısında davacı hakkında Amerikan Hastanesi tarafından düzenlenen epikriz raporu bilgisi yer almaktadır. (Ek-6: Yazı Örneği) Müvekkil de hasta haline rağmen, bulduğu her fırsatta hakkındaki raporları güçlükle okul idaresine muhtelif şekillerde ulaştırmıştır” dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada, ”Kurumumuzun,  çalışanlarımızın sağlık sorunlarına duyarsız kaldığı çok haksız bir iftiradır. Üniversitemizde benzeri hastalıklara yakalanmış ve son nefesine kadar memuriyeti devam etmiş örnekler mevcuttur” denildi.

Güran Yahyaoğlu, hastanede bu haldeyken, hakkında mesaiye mazeretsiz gelmediği gerekçesiyle tutanak tutulmuştu.

‘SONUNA KADAR TAKİPÇİSİYİM’

Yahyaoğlu’nun acılı annesi, aynı zamanda Ankara Barosu avukatlarından Gülin Yahyaoğlu da, “Oğluma bu acıları çektirenlerin hiç mi vicdanları sızlamadı? Onları Allah’a havale ediyorum. Ona bu acıları çektirenler cezalandırılıncaya kadar sonuna kadar bu davanın takipçisi olacağım” diye konuştu.