Erzurum’un Oltu ilçesinde Oltu Kömür A.Ş maden ocağında sigortasız ve ruhsatsız çalıştırıldıktan sonra işten atılan 300 maden işçisi mağduriyetlerinin giderilmesi için Valilik ve belediye önünde eylem yaptı.

‘Torba yasa’ olarak bilinen ‘İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun’un yürürlüğe girmesinin ardından Erzurum’un Oltu ilçesinde faaliyet gösteren ilçe belediyesi ve kaymakamlığının kurum olarak ortak olduğu Oltu Kömür A.Ş, maden yasalarının ağır olduğu gerekçesiyle sigortasız aynı zamanda ruhsatsız olan işletmeden 300 işçiyi işten çıkardı. İşten atılan işçiler ise Valilik ve Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaparak işe geri alınıp mevcut çalışma şartlarının düzenlenmesi için Vali ve Belediye Başkanı ile görüşme talebinde bulundu. Sağlık güvenceleri olmadığını belirten işçiler maaşlarının bazen 6 ay gecikmeli aldıklarını, son yasa ile birlikte çalışma saatlerinin artırılarak iki katı üretim talep eden işletmenin emeklerinin karşılığının vermediğini belirtti.

VALİ: ‘ŞARTLARINIZ İYİ, KABUL EDİN’

Valilik önünde toplanan işten atılan işçiler görüştükleri valinin sorunun çözülmesi için Valilik ile yaptıkları görüşmede Vali Altıparmak’ın kendilerine “Kaymakam ile anlaşın. Sorunu kendi aranızda halledin. Şartları kabul edin. Şimdiki şartlarınız daha iyi” dediğini belirten işçilerden Muhsin Gürgün, kaymakamlığın ve belediyenin hisse ortağı olduğundan dolayı valinin kömür işletme tarafını tutuğunu söyledi.

‘MADEN İŞÇİSİ KÖLE DEĞİL!’

Hiçbir sosyal güvencelerinin olmadığını söyleyen işçilerden Talat Çelik adlı maden işçisi ise çalışma şartlarının zorluklarını ifade ederek “Madenci olduk köle miyiz?” diyerek çalışma şartlarına tepki gösterdi. Çelik, “Hiçbir sosyal hakkımız yok. Kafalarına gelin çalışın. Gidin eviniz de oturun diyorlar. Alnımın terini istiyorum sadece haklarımı istiyorum. 10 yıldır çalışıyorum maaşlarımız günü halen belli değil. Para yok pul yok zaten çok zor şartlar altında çalışıyoruz. Bu yasayla birlikte artık zara ediyoruz diye bizi fazladan çalıştırıyorlar 6 saat çalışacağımız yerde 8,9 saat çalıştırılıyorduk. Madenciyi olduk köle miyiz yani?” ifadelerini kullandı.

Valilikten bir sonuç çıkmayınca büyükşehir belediyesi önüne kadar yürüyüş gerçekleştiren işçiler belediye başkanıyla görüşmek istedi. Burada da bir sonuç alamayan işçiler dağıldı.

(Evrensel)