TOMA'dan sıkılan suyun içinde "kimyasal" madde bulunduğu iddialarını Vali Mutlu, " Bu ilaçlı bir sudur. Kimyasal nitelikli bir su değildir" diyerek yalanladı.

Taksim'de polisler TOMA'nın gaz tankı yazan bölümün ellerindeki mavi bidonla yükleme yaparkan görüntülendi. Bidonların üzerine bakıldığında suya 'Jenix' denilen bir biber gazı çeşidinin karıştırıldığı görülüyor.

Emniyet Müdürlüğü'nün Türk Tabipler Birliği'ne yaptığı açıklamaya göre eylemlerde OC ve CS gazı kullanılıyor. Peki bu gazlar solunum sistemi, kardiyovasküler sistem, göz, deri üstünde ne gibi etkilere sahip.

OC (OLEORESİNCAPSİCUM BİBER GAZI) ve 
CS (CHLOROBENZYLİDENEMALONONİTRİLE)’nin sağlık üzerindeki etkileri;

Solunum sistemi üstünde: CS’e bağlı olarak burun akıntısı, hapşırma, öksürme, nefes darlığı, akciğer ödemi, tüm gazlara bağlı farenjit, trakeit, astım atağı,

Kardiyovasküler sistem üstünde: CS’e bağlı hipertansiyon, tüm gazlara bağlı kalp yetmezliği, beyin kanaması,

Göz üstünde: OC’ye bağlı göz yaşarması, yanma, ağrı, kornea ödemi, göz ülserleri,

Deri üstünde: CS’e bağlı kızarıklık, şişlik, yanma, bül (deride kabarcık), tüm gazlara bağlı cilt hastalığı olanların bulgularının ağırlaşması,

Sindirim sistemi üstünde: CS’e bağlı tükrük artışı, karaciğer hasarı, tüm gazlara bağlı yutkunma güçlüğü, ağrılı yutkunma,

Sinir sistemi üstünde: Tüm gazlara bağlı ajitasyon, anksiyete, histerik reaksiyon, panik atak gibi etkileri var.

Türk Tabipleri birliği biber gazı ile ilgili şu açıklamayı yapmıştı:
''Biber gazı sağlığa zararlıdır. Ciddi göz hastalıkları, astım ve akciğer ödemi, hipertansiyon ve kalp yetmezliği, beyin kanamasına neden olur.

Biber gazı öldürür. Biber gazına maruz kalmak; kalp ve solunum sistemini etkileyerek öldüren bir dizi mekanizmayı tetiklemektedir.

Biber gazı silahtır. Topluluklara fütursuz ve yoğun kullanımda; gazı içinde barındıran düzenek (kanister) yaralanmasına bağlı olarak öldürmektedir.

Biber gazı uygulanmasında sorumluluğu olan her kademeden görevlinin vücut bütünlüğünü ihlalden ve ölüme sebep olmaktan soruşturulması ve cezalandırılması gerektiği düşüncemizi kamuoyuna duyururuz.'' (ntvmsnbc)