ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın yabancı ülke liderlerini ve vatandaşlarını dinlemesiyle ilgili haberler gündemdeki sıcak yerini koruyor. Hafta sonunda New York Times gazetesi "NSA için hiçbir hedef çok küçük değil" başlıklı bir yazı yayınladı. Haberlerde bahsi geçen 2007 tarihli bir belgede Türkiye de 3 başlık altında yer alıyor.

CNN Türk'ün haberine göre, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'nın tüm dünya gündeminde bulunmasına sebep olan dinleme skandalının tartışmaları sürerken, Türkiye'nin de dinlenip dinlenmediği merak konusu oldu.

Yetkililer tarafından, Türkiye'nin dinlenmediği açıklamaları yapılırken, Cumhurbaşkanı Gül "Konu ile ilgili her türlü tedbirimizi alırız" demişti.

Dinleme skandalıyla ilgili Amerikan New York Times gazetesi önemli bir belge yayınladı. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'nın 2007  tarihli "stratejik misyon" belgesinde Türkiye'den üç başlık altında bahsediliyor.

"Devlet/siyasi istikrar: Muhtemel devlet istikrarsızlığı" başlığı

"Devlet/siyasi istikrar: Muhtemel devlet istikrarsızlığı" başlığı altında yapılan değerlendirmede  "Türkiye'ye iç siyasetteki faaliyetleri krizle sonuçlanabilir" deniyor. Bu başlık altında Türkiye ile beraber Suriye, Lübnan, kosova, Küba, Sudan gibi ülkeler de yer alıyor.

"Devletlerin niyetlerinin de dahil olduğu dış politika: ABD için diplomatik avantaj sağlamak" başlığı

Bu başlıkta Türkiye için "ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarına önemli etkisi olabilecek ülkelerden biri" ifadesi kullanılıyor.

Başlıkta Türkiye'nin yanısıra Rusya, Suudi Arabistan, İsrail, İran, Japonya, Almanya, Suriye, Fransa gibi ülkelerle beraber BM de yer alıyor.

"Ekonomik istikrar/etki: ABD'ye ekonomik avantaj ve siyasal strateji sağlamak" başlığı

Bu başlıkta ise Türkiye'nin ekonomik istikrarı, finansal zaafiyetleri ve ekonomik etkenliği ABD'nin stratejik çıkarlarını etkileyebilir" deniliyor.

Diğer başlıklar gibi Türkiye burada da yalnız değil. Türkiye ile beraber bir de Hindistan var.

Türkiye ve Hindistan'a ekonomik istikrarı, finansal zaafiyetleri ve ekonomik etkenliği ABD'nin stratejik çıkarlarını etkileyebilir gözüyle bakılıyor.

Teknolojik yenilikler yapmak, etkin karşı istihbarat geliştirme potansiyeli, orduda modernleşme gibi başlıklar adı altında Türkiye'nin adı geçmiyor.