İstanbul Beyoğlu’ndaki Neve Şalom ve Şişli’deki Beth İsrael sinagoglarına yapılan bombalı saldırıda hayatını kaybedenler için anma töreni düzenlendi.  

15 Kasım 2003 tarihinde her iki sinagoga yönelik olarak eşzamanlı gerçekleştirilen bombalı saldırıda ölen 28 kişi, saldırının 12’nci yıldönümünde İstanbul Şişhane’deki Barış Anıtı önünde yapılan sade bir törenle anıldı.

Anma törenini organize eden Sivas Yağbasan Köylüleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri, saldırıda ölen hemşerileri Murat Şahin’in sinagogla aynı sokakta bulunan işyeri önüne kırmızı karanfil bıraktı.

AÇIKLAMALARDA BİR ARADA YAŞAM VURGUSU YAPILDI

Hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulan anma töreninde konuşan Dernek Başkanı Nihat Karagüler, 12 yıl önce sinagogları hedef alan ve masum insanların hayatlarına kasteden karanlık zihniyete inat bir arada ve barış içinde yaşamı savunacaklarını vurguladı.

Anma törenine katılan CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Maalesef sürekli böyle katliamları anmak için bir araya gelir olduk, artık böyle bir ajandamız oldu. Biz bunu hak etmiyoruz ülke olarak. Bu ülke hepimizin. Biz bu ülkede demokrasiyi, kardeşliği, yaşam hakkını güvence altına almak istiyorsak önce geçmişimizle, birbirimizle barışmak zorundayız.”


Türkiye’de dine, mezhebe dayalı olarak ayrımcılığın devam ettiğine dikkat çeken Milletvekili Selina Doğan, Alevilerin bugün IŞİD tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirterek hükümetin bu konuda her türlü önlemi almakla yükümlü olduğunu vurguladı.

Doğan konuşmasında şunları söyledi: “Biz halkların kardeşliği diyoruz, eşit yurttaşlık diyoruz, ama maalesef mevcut politikalar, her fırsatta, her olayda halkın bir kesimini diğerine karşı kışkırtmak üzere her fırsatı kullanıyor. Bu girişimlerden üzerine vazife çıkaran kimseler de ya eline silah ya da bomba alıyor. Bugün burada sergilediğimiz bu dayanışma örneği gibi, her fırsatta bir araya gelerek bunu lanetlememiz ve bunun aksine kardeşçe bir arada yaşama kültürünü çocuklarımıza, gençlerimize aşılamamız ve onlara böyle toplumsal barış içerisinde bir ülke bırakmamız gerekir.”

“DÜN EL KAİDE DENİLMİŞTİ, ŞİMDİ IŞİD OLDU”

Milletvekili Selina Doğan sinagog saldırılarında hayatını kaybedenler için düzenlenen anma törenine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada benzer saldırıların sonraki dönemde de devam ettiğini belirterek şunları kaydetti:

“Kitlesel ölümlere ve yüzlerce kişinin sakat kalmasına sebep olan canlı bomba vakası olarak bu olaylar zannediyorum Türkiye’de ilkti. Ama ne yazık ki son olmadı. Avrupa’da da Londra ve Madrid saldırıları birbirini izledi. Son olarak Paris katliamı hepimizi sarstı. O gün El Kaide denilmişti, şimdi IŞİD oldu.

Sivillerin yaşam hakkının ihlaline yönelik bu saldırılarda mezhep çatışmalarını destekleyen ve/veya göz yuman tüm iktidarlar insanlığa karşı işlenen ve hiçbir zamanaşımına tabi olmayan bu suçlara ortaktır. Başta Suriye’deki savaşı sonlandırmak olmak üzere, her türlü terörle mücadele için uluslararası güçlü bir işbirliği acilen şart. G20’ye duyurulur.”