Yaklaşık 5 yıl önce Zeytinburnu’ndaki evinin önünde, yüzüne 3 kurşun sıkılarak öldürülen Türkiye’deki Çeçenlerin lideri Ali Osaev’in ölüme gidiş anının görüntülerine ilk kez Hürriyet ulaştı. Hürriyet’ten Burcu Purtul Uçar’ın haberine göre, dava dosyasına giren bir işyerine ait kamera görüntülerinde, Zona (Hayalet) kod adlı tetikçi Temur Makhauri, bir süre takip ettiği Osaev’i girdiği apartmanda öldürüyor, ardından da elinde silahıyla koşarak kaçıyor.

Türkiye’deki Çeçenlerin lideri Ali Osaev’in 2009’da, Zeytinburnu’ndaki evine girerken öldürülmesiyle ilgili davanın ilk duruşması bugün görülecek. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nın iddianamesini hazırladığı dava dosyasına, yüzüne sıkılan 3 kurşunla öldürülen Çeçen liderin ölüme nasıl gittiğine ilişkin görüntüler de girdi. Rus-Çeçen savaşından sağ kurtulan birçok muhalif Çeçen, aileleriyle birlikte çeşitli ülkelere sığındı. Türkiye’de de Çeçenler için barınma kampları kuruldu. Peş peşe gelen Çeçen cinayetlerinin ilki ise 2008’de Başakşehir’de işlendi. Çeçen kamplarına yapılan yardımları dağıtan Gazhi Edilsultanov, sokak ortasında başından iki kurşunla vurularak öldürüldü. İkinci Çeçen cinayeti aynı yıl Ümraniye’de oldu. Ailesiyle birlikte Türkiye’ye sığınan İslam Canibekov, başından 3 kurşunla vurularak öldürüldü.

ELİ CEBİNDE BULUNDU

Çeçenlerin Türkiye’deki lideri, Çeçen direnişinin önemli isimlerinden Ali Osaev’di. İstanbul’da sık sık adres değiştiriyordu. 26 Şubat 2009 akşamı, Zeytinburnu, Gökalp Mahallesi, 37’nci Sokak’taki evinin girişinde, yüzüne sıkılan 3 kurşunla öldürüldü. Ali Osaev’in cesedi bulunduğunda elleri cebindeydi. Yüz yüze geldiği katiliyle mücadele etmemişti. Cinayetin ardından çevredeki güvenlik kameraları incelemeye alındı, dosya sessizliğe büründü. Ali Osaev’in yerine Bergkhazh Musaev (33) geçti. Bergkhazh Musaev de ailesiyle birlikte Türkiye’ye sığınmış bir Çeçen komutanıydı. Zeytinburnu’nda oturuyordu. Bergkhazh Musaev ve arkadaşları Rustem Altemirov ile Zavrbek Amriev, 16 Eylül 2011’de, gündüz vakti susturuculu silah kullanan 3 kişi tarafından sokak ortasında öldürüldü. Cinayeti işleyenler kayıplara karıştı. Polis ve istihbarat birimleri delilleri toplasa da dosya bir kez daha sessizliğe büründü.

CENAZESİNE DE GİTMİŞ

İstanbul Emniyeti ve MİT, Çeçen cinayetleri soruşturmasını gizli yürüttü. Güvenlik kamerası görüntülerinde Ali Osaev’i öldürüp kaçan kişi, Çeçen liderin, Fatih Camisi’ndeki cenaze töreninde de tespit edildi. MİT bu kişinin, Zona kod adını kullanan Gürcistan vatandaşı Temur Makhauri olduğunu belirledi. İstihbarat birimleri, Temur Makhauri’yi Gürcistan’da da takibe aldı. Makhauri bir ara Suriye’de muhaliflerle kaldı. 16 Kasım 2012’de Türkiye’ye giriş yapan Makhauri, Mısır’a gitmek isterken İstanbul’da gözaltına alındı. Cinayetleri reddeden Makhauri, savcılık ifadesinde Gürcistan istihbaratına çalıştığını itiraf etti. Cinayetleri Rus İstihbarat Teşkilatı’nın işlediğini, kendisinin Gürcistan İstihbaratı adına çalıştığını anlatan Makhauri, tutuklandı. Zeytinburnu’nda 3 Çeçen’in öldürüldüğü diğer cinayetleri ise, Rus istihbarat örgütü FSB adına çalışan ve Türkiye’ye sahte pasaportla girdikleri belirlenen iki kişinin işlediği anlaşıldı.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Başsavcılık, Çeçen cinayetleriyle ilgili soruşturmayı geçen ay tamamladı ve 18 sayfalık iddianame hazırladı. İstihbarat raporları, teknik takip fotoğraflarıyla dolu iddianamede cinayetlerin Rus İstihbarat Örgütü adına işlendiği anlatıldı. Tutuklu Temur Makhauri ile firariler Alexander Zharkov ve Nadim Ayupov’un ‘Tasarlayarak kasten adam öldürmek’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisleri istendi.

ÇİFT TARAFLI AJAN

Dava dosyasına giren belgelere göre, çift taraflı ajan Temur Makhauri ile ilgili iddialar oldukça çarpıcı. Temur Makhauri bir dönem sağ kolu olduğu Çeçen komutanı Şamil Basayev’in öldürülmesinde kullanılan silah yüklü kamyonu hazırlayan kişi. Ayrıca eski Çeçenistan Şeyhülislamı Şemseddin Batukayev’e yönelik suikast girişiminde bulunan Bahram Batukaev’e silah sağlamış. Ayrıca 2002’de Gürcistan istihbarat örgütü adına Vepko isimli kişiyi de öldürmüş.

TAKİP SONRASI İNFAZ

Dava dosyasına giren ve ilk kez Hürriyet’in ulaştığı Ali Osaev cinayetiyle ilgili görüntülerde, ‘Zona’ kod adlı tetikçi Temur Makhauri açıkça görülüyor. Bir işyerinin güvenlik kamerasına ait olan görüntülerde, saat 22.18’de kafasında bere olan Ali Osaev elleri cebinde sakin bir şekilde apartmanına doğru ilerliyor. Ali Osaev kaldırımda yürürken 10 metre arkasından Zona (Hayalet) kod adlı Temur Makhauri yürüyor. Osaev, evinin bulunduğu apartmana girince Zona (uzun saçlı) da peşinden giriyor. Aralarında bir metreden daha kısa bir mesafe varken Zona silahını çekiyor. Ali Osaev’e 3 el ateş ettikten sonra hızla geldiği yöne doğru koşmaya başlıyor. Kaçarken de silahını montunun içine gizlemeye çalışıyor.