Roboski katliamının ikinci yıldönümünde  BDP İl Örgütü öncülüğünde Saraçhane Parkına  akın eden yüzlerce kişi, katliamı protesto etti

Barış Anneleri'nin ön saflarda yerini aldığı eylemde, BDP İstanbul İl Eşbaşkanı Emrullah Bingül, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ve BDP PM Üyesi Hüzeyin Özen’de hazır bulundu.

Saraçhane Parkı'ndan Aksaray metrosuna  yürüyen yüzlerce kişi, ellerinde PKK, YPG, PYD ve Demokratik Konfederalizm bayraklarını sallayarak, cadde boyunca "Katil devlet hesap verecek", “ Roboski katilleri Yüksekova’da iş başında”,” Şehîd namirin”, "Bijî serok Apo", "Kurdistan goristan ji bo faşîstan", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Bê serok jiyan nabe" sloganlarını attı.

Çevredeki halkın alkış ve kornalarla destek verdiği yürüyüşü Aksaray Metro İstasyonu önünde sonlandıran kitle, burada katliamda öldürülen 34 canın  isimlerini tek tek okuyarak, "Burada" dedi. Yapılan bir dakikalık saygı duruşu sonrası, “ Şehîd namirin” sloganları eşliğinde ilk sözü BDP İstanbul İl Başkanı Emrullah Bingül aldı.

T.C. ÇOLUK-ÇOCUK DA DİNLEMEDİ

Roboski katliamın ikici yıldönümünde katliamı lanetlemek için bir araya  geldiklerini hatırlatan Bingül, maalesef çoğu çocuk 34 insanın öldürüldüğü katliamın emrini verenlerin yargılanması gerekirken  korunduklarını vurguladı.

Bu katliamın Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Kürtlere karşı işlendiği ilk katliam olmadığını belirten Bingül, 1925 Şeyh Said, 1930 Zîlan, 1938 Dersim, 1978 Maraş  katliamları ile 1990 yıllarında işlenen binlerce failli meçhul cinayeti  hatırlattı. Bingül, nitelikli, onurlu bir barış yapılmadığı taktirde yeni katliamların meydana gelebileceğini söyledi.

Roboski katliamını kastederek, “Bu zihniyet çoluk-çocuk da dinlemedi” diyen Bingül, “Aralarında henüz 13 yaşında olan çocuklar okul harçlıklarını çıkarabilmek için o soğuk havada sınırı geçmek durumdaydı. Kaldı ki Roboski ikiye parçalanmış. Egemenler tarafından çizilen yapay sınırlar çizilmiş. İşte bu çocuklar parçalanmış coğrafyalarında mazot ya da sigaradan iki kuruş kazabilmek için yollara düştüler” diye konuştu.

“Roboski katliamı olduğu gün nasıl ki Kürt halkı ayaktaydı bugün de sorumlular bulunana ve cezalandırana kadar ayakta olacağız” diyen Bingül, “Biz hep ayakta olacağız ve hesap soracağız” şeklinde konuştu.

SÖZ KONUSU KÜRTLER OLUNCA ÜÇ MAYMUN DEVREDE

Emrullah Bingül’den sonra BDP PM Üyesi Hüseyin Özen söz aldı. Roboski katliamının işlendiği ilk günleri hatırlatarak sözlerine başlayan Özen, bu ülkede hedef alınan söz Kürtler ve demokratik kesimler olunca herkesin sağırları oynadığını belirti.

AKP hükümeti ve ana akım medyanın katliamın ardından 24 saat boyunca sustuğuna dikkat çeken Özen, bu gerçeği hiçbir zaman unutmamak gerektiğini söyledi. Roboski annelerinin Aksaray meydanından selamlayan Özen, “Annelerin  metanetini, dik ve onurlu  duruşunu, sabrı karşısında saygı ile eğiliyorum” dedi.

Roboski katliamı gibi katliamların küçük çeteler tarafından değil Milli Güvenlik Kurulu gibi mekanizmaların emriyle işlendiğini vurgulayan Özen, bu gerçeğin üzerini örtmek için Roboski dosyasının askeri savcılığa sevk edildiğini  belirterek, “Bu şekilde katliamı unutturacaklarını sandılar ancak bu halk bunu unutmaz” diye konuştu.

ÇÜRÜMÜŞLERDEN YENİ BİR OLUŞUM ÇIKMAZ

Son 15 gündür AKP hükümeti ve Cemaat arasında yaşanan çatışmaya da değinen Özen, şöyle konuştu: “Kim üstünlük elde edecek mantığıyla işlerine geldi mi çarşaf çarşaf belgeleri servis edenler, Kürt halkına yaşatılan katliamlar olunca üç maymunu oynuyorlar. Sebebi mi? Çünkü söz konusu Kürtler olunca birleşiyorlar."

Bu çürümüşlerin arasındaki kavganın asla yeni bir mücadele doğurmayacağını hatırlatan Özen, bu ülkede devrimciler, yurtseverler, ezilenler ve emekçiler birleştiğinde ancak yeni bir sayfa açılacağını vurguladı.

"Biz adaletin ve özgürlüğün tarafındayız ve bataklığın üzerine yürüyeceğiz” diyen Özen, şöyle devam etti: “Sayın Öcalan, son 4 görüşmesinde paralel devlet uyarısında bulunmuştu. Bu devletin çok büyük katliamlar yapabileceğini söylemişti. Biz, paralel devletlere, derin devletlere ve hükümete karşı HDP ve BDP olarak üçüncü yolda yürüyeceğiz."

ROBOSKİ KÜRTLERE SAVAŞ İLANIYDI

Hüseyin Özen’ın ardından HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel  bir konuşma yaptı.  Roboski katliamının hükümetin bilgisi, onayı ve kararıyla gerçekleştiğini vurgulayan Tüzel, Roboski katliamının Kürtlere savaş ilanı olduğunu söyledi. Katliam ardından Meclis'te oluşturulan komisyonun da  bir buçuk yıl sonra hazırladığı raporda, devleti, hükümeti, genelkurmayı temize çıkarmaya çalıştığını hatırlatan Tüzel, “Annelerin elleri bu canilerin iki yakasında”  dedi.

Gündemi sarsan  yolsuzluk  ve rüşvet skandalını hatırlatan Tüzel, hükümetin tıpkı Roboski'de olduğu gibi bugün de işin ucu kendine geldiğinde olayın üzerini kapatmaya çalıştığını vurguladı. Tüzel , “Bu katliamın üzerinin kapatılmasına izin vermeyeceğiz" diye ekledi.

Türkiye’de başa gelen her hükümetin Kürtlere katliamcı bir zihniyetle yaklaştığını vurgulayan Tüzel , bu yaklaşımın bugün AKP hükümetiyle sürdüğünü dile getirdi.

"Kendi yaptıklarına gelince özür dilemeyi bırakın tazminat ile olayın üzerini kapatmaya çalışıyor” şeklinde sözlerini sürdüren Tüzel, AKP hükümetinin diğer icraatlarını şöyle sıraladı.  Tüzel, “Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen tutuklu BDP'li milletvekillerinin hala serbest bırakılmadı. Şimdi de, Yargıtay, milletvekilimiz Sabahat Tuncel'in cezasını onayladı. Tuncel'i cezaevine koymak istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz" dedi Eylem, Rojavalı bir şairin okuduğu şiirin ardından sona erdi. (ANF)