TBMM’de tezkerenin görüldüğü saatlerde DİSK, KESK, TMMOB ve İstanbul Tabip Odası öncülüğünde Mecidiyeköy Cevahir alışveriş merkezi önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, tezkereye bir kez daha 'hayır' dedi. Cevahir’den AKP Şişli İlçe binasına yürümek isteyen kitleye polisin izin vermemesi üzerine açıklama Mecidiyeköy köprüsü altında yapıldı. Meclis’teki oylama yapan milletvekillerine, “Bu suça ortak olma” çağrısı yapılan protestoda, "AKP hükümetinin işgalinin tezkere geçse de uygulatmayacağı" söylendi.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla ülkenin dört bir yanında savaş tezkeresi protesto edilirken, İstanbul’daki protestoların adresi Mecidiyeköy Cevahir Alışveriş önüydü. HDP, DBP, ÖDP, Kaldıraç, SYKP, EMEP Partisi, Devrimci Gençlik gibi bir çok örgütün katıldığı yürüyüşte, “Bijî berxwedana Kobanê”, “Tezkereye hayır barış istiyoruz”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Kobanê de düşene dövüşene bin selam”, “Katil IŞİD işbirlikçi AKP” sloganları atıldı.

"TEZKEREYE ONAY VEREN PARTİLER HALKA HESAP VERECEK"

AKP Şişli İlçe binasına doğru yürüyen kitlenin önü TOMA ve çevik kuvvet ekipleri tarafından kesilmesi üzerine açıklama Mecidiyeköy köprüsü altına yapıldı. İlk sözü DİSK adına Önder Atay aldı.

Atay, oylamaya katılan milletvekillerine, “AKP’nin işgalci tezkeresine ortak olma” çağrısında bulundu. Atay, tezkereye onay veren partilerin bir gün halk önünde hesap vereceğini kaydetti.

Önder Atay’dan sonra İstanbul Tabip Odası adına sözü İncilay Erdoğan aldı. Hekimler olarak Ortadoğu’yu kana bulamayı öngören tezkereye hayır dediklerini söyleyen Erdoğan, AKP ve MHP’ye, “Savaşın kararını siz alabilirsiniz ama arkanızda halkları bulamayacaksınız” dedi. Erdoğan, Kobani‘de IŞİD'e karşı savaşan kadınları selamlayarak sözlerini noktaladı.

İncilay Erdoğan’ın ardından ise TMMOB İKK adına söz alan Süleyman Solmaz AKP hükümetine, “ Sizin zamanınız artık doldu. Bu ülkeyi daha fazla yağmalayamayacaksınız. Savaş tezkereniz meclisten geçse de biz emekçiler bunu uygulatmayacağız” diye seslendi.

"TEZKERE ONAY KATLİAMLARA ONAYDIR "

Süleyman Solmaz’dan sonra demokratik örgütler adına ortak açıklamayı KESK Şubeler Platformu dönem sözcüsü Hıdır Aslan okudu.

"IŞİD ‘in, başta ABD olmak üzere bölgesel ve uluslar arası güçlerin yarattığı vahşet ve barbarlığın sembolü olduğunu" dile getiren Aslan, "IŞİD ‘e karşı halklar var güçleriyle mücadele ederken, yeni Osmanlı hayallerine düşmüş AKP hükümetinin savaşı kışkırtacak yeni bir tezkere çıkartmak peşinde olduğunu" söyledi.

DİSK, KESK, TMMOB, TTB olarak hükümetin Irak ve Suriye ‘de savaş yetkisi verecek bir tezkereye kesinlikle karşı olduklarını vurgulayan Aslan, bu karşı çıkışın nedenlerini 11 madde halinde açıkladı. Suriye’de Rojava modelinin imhası üzerinden ABD ile yapılan pazarlığın, Türkiye’yi iç savaşa sürükleyeceğine ve barış umutlarını tümden yok edeceğine dikkat çeken Aslan, “ Bu pazarlıklar için hükümete yetki vermek olası katliamlara onay vermektir. Katliamlara yol açabilecek bu tezkereye hayır diyoruz” dedi.

TEZKERE KABUL EDİLDİ

Bugün Meclis Genel Kurulu, birleştirilen 'Suriye ve Irak tezkereleri'ni oylamak üzere TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı. 3 dakika süren elektronik oylamanın ardından 298 oyla tezkere kabul edildi. (ANF, Sendika.Org)