Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, Beyoğlu'nda polise sınırsız arama yetkisi veren mahkeme kararının iptali için Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesinde basın açıklaması yaptı, yasanın iptali için itiraz dilekçesi sundu.

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesi için "genel arama" yetkisi verilmesini Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla protesto etti.

Geçtiğimiz hafta Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün talebi üzerine Ankara'nın 6 ilçesine yönelik bir mahkeme tarafından verilen "genel arama" yetkisinin ardından İstanbul'un Beyoğlu ilçesi için de benzer bir karar çıkarılmasına tepki gösteren ÇHD üyeleri, her şeyin ve herkesin potansiyel suçlu olarak gösterildiğini belirtti.

ÇHD İstanbul Şube Sekreteri Güray Dağ, yaptığı konuşmada, Türkiye'de OHAL uygulamalarının rutin uygulama olarak gösterilmeye çalışıldığını ve bir ay boyunca Beyoğlu ilçesinde genel arama izni verilmesine hiçbir somut gerekçe gösterilmeden verildiğini kaydetti.

'HER HAK ARAMA TALEBİ BİR TERÖR ÖRGÜTÜ FAALİYETİ'

ÇHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Gülbin Aydın ise bu tür işlemlere "terör örgütlerinin faaliyetlerinin tespiti ve önlenmesi"nin gerekçe gösterildiğini belirterek, "Her hak arama talebini bir 'terör örgütü' faaliyeti, hak talep edeni ise 'terörist' ilan etme kabiliyetine sahip bir Terörle Mücadele Yasasına, terör mahkemelerine, polise olağanüstü yetkiler veren PVSK ve diğer yasalara dayanarak toplum üzerinde baskı kuran, bizzat kendisi terör estiren devlet aygıtının, bunlarla yetinmediğini görmekteyiz" dedi.

Aydın, devletin baskı ve zor uygulamalarını olağanüstü hal rejimiyle şiddetlendirerek Türkiye genelinde yaymak istediğini vurguladı.

Av. Aydın, artan devlet baskısına karşı itiraz eden herkesin 'terörist' ilan edildiğini vurgularken, "Türkiye tarihi sıkıyönetim dönemlerine, Kürt illerinde uzun yıllar uygulanan olağanüstü hal rejimlerine hiç de yabancı değildir" dedi. Rüşvet ve yolsuzluklara da değinen Aydın, "Bakan çocuklarının evlerinde bulunan para kasalarını, para sayma makinelerini, ayakkabı kutularından çıkan milyonları görmemek ve işlem yapmamak için direnen yargı, sıradan vatandaşın tüm yaşam alanlarını, özel hayatını gözetleyip didik didik etmeye yönelik kararlara gözü kapalı imza atmaktan çekinmemektedir" dedi.

Açıklamanın ardından ÇHD üyeleri, İstanbul 35. Sulh Ceza Mahkemesine itiraz dilekçesi sundu. (ETHA)