İstanbul 35. Sulh Ceza Mahkemesi’nin İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde bir ay süreyle kişilerin üzerinde ve eşyalarında arama yapılmasına izin veren kararı iptal edildi.

İstanbul 35. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 20 Şubat tarihli, 2014/81 sayılı arama kararına göre, polise, Beyoğlu ilçesi sınırları içinde bir ay boyunca, kişilerin üstleri, eşyaları, araçları ve özel kağıtları üzerinde arama yapılmasına izin verildi.

Aynı karar, 20 Ocak’ta da bir ay süreliğine alınmıştı, İstanbul 35. Sulh Ceza Mahkemesi bu izni 20 Mart’a kadar uzattı.

"ÖZGÜRLÜKLERİ SINIRLIYOR"

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, “olağanüstü hal” kararına itirazda bulundu.

Bianet'in haberine göre; İstanbul 35. Sulh Ceza Mahkemesi önce itirazı reddetti ve dosyayı İstanbul Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Savcı da kararın iptalini istedi. Bunun üzerine kararı değerlendiren Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi, iptal edilmesine karar verdi.

Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi’nin iptal kararı bugün ÇHD’den avukatlara ulaştı.

ÇHD iptal kararını bugün Twitter hesabından yayınladı.

ÇHD’nin itirazında, “arama tedbirinin, özel hayatın gizliliği, konut dokunulmazlığı ve kişisel verilerin gizliliği gibi temel hak ve özgürlükleri sınırladığı” ifade edilmişti.

ANKARA’DA DA İPTAL EDİLDİ

Ankara 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Ankara Valiliği Emniyet Müdürlüğü’nün talebi üzerine altı ilçede 15 gün süreyle kişilerin üstlerinin, özel araçlarının, özel kâğıtlarının ve eşyalarının aranabilmesi kararı da Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kaldırılmıştı.