Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) "İçerideki on bine dışarıdaki yüz binlerden destek" sloganı ile birçok merkezde 17-18 Kasım tarihlerinde yapacağını duyurduğu açlık grevlerine İstanbul'un 3 bölgesi olarak belirlenen Sancaktepe, Sultangazi ve Esenyurt'taki eylemlere polis müdahalesi oldu. Çok sayıda kişi yaralandı.

SANCAKTEPE

İstanbul Sancaktepe'de festival alanında toplanan çok sayıda kişiye polis müdahale ederken, gruplar mahalle aralarına dağıldı.  

Polisin kafelerde oturan insanlara da gazla müdahale ettiği öğrenilirken, caddelerde grup halinde dolaşanlar da polis tarafından dağıtıldı.

Polisin basın mensuplarının görüntü almasını engellemeye çalıştığı ve gazetecilerin, sık sık kimlik kontrolüne tabi tutulduğu da gelen bilgiler arasında.

BDP Sancaktepe İlçe binasını ablukaya alan polis, giriş ve çıkışlara izin vermiyor. Yaşanan müdahalenin ardından Ahmet Yeğin, Alper Engin, Ayhan Gökbalık isimli 3 kişi gözaltına alınırken, yaralanan çok sayıda kişi Özel İstanbul Bölge Hastanesi'ne kaldırıldı.

Hastaneye getirilen kadınlardan biri, "Yeter artık, Türk, Kürt, Ermeni arkadaş olalım. Bu zulme son verelim" demesi üzerine hastanede bekleyenler alkışlarla destek verdi.

Polisin attığı gaz bombalarından bazılarının hastaneye de girdiği belirtildi. Birçok hasta gazdan etkilendi. BDP Sancaktepe İlçe Binası'na giriş çıkışlar polis tarafından engellenirken ilçe binasında aralarında BDP PM üyeleri ve parti yöneticilerinin de bulunduğu 45 kişi açlık grevine başladı.

SULTANGAZİ

Sultangazi İlçesi'ne bağlı Gazi Mahallesi'nde yapılmak istenen açlık grevine de polisin müdahale etmesi sonucu çatışmalar yaşandı.

Polisin yoğun şekilde gaz bombası kullandığı, eylemci grubun da polise karşılık verdiği ve çatışmaların sürdüğü öğrenilirken, polisin müdahalesinde aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi.

BDP Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı Seyfettin Peker'in de aralarında olduğu yaralılar Gazi Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralanan birçok kişinin ise gözaltına alınmaktan çekindiği için hastaneye gelemediği öğrenildi.

Öte yandan Kemal Pir Parkı'nı ablukaya alan polis, parkın tabelasını, açlık grevi çadırını ve çadıra asılan dövizleri yerinden söktü. Bir polis, ağaca asılan BDP bayrağını yerinden sökerek ayağıyla ezdi. Yine çadırda bulunan Özgür Gündem ve haftalık Demokratik Ulus gazetelerine polis tarafından el konuldu. Sultangazi Belediyesi'ne bağlı ekipler ise sökülen çadırı ve eşyaları polis gözetiminde kamyona yükleyerek götürdü.

ESENYURT

Esenyurt'ta ise polisin sert müdahalesinin ardından kitlenin bir kısmı BDP Esenyurt İlçe binasına girdi. Çok sayıda kişinin de mahalle aralarında beklediği öğrenilirken, BDP İlçe binasının önünün TOMA araçları ve çevik kuvvet polisleri tarafından ablukaya alınmış olduğu belirtildi.

BDP'NİN EYLEMLERLE İLGİLİ AÇIKLAMASI

"Cezaevlerinde on binlerin sürdürdüğü açlık grevine destek için, dışarıda on binlerin başlattığı açlık grevine İstanbul’un üç bölgesinde de saldırıldı. BDP Esenyurt İlçe binasının önünde, Sancaktepe’de Festival alanında ve Sultangazi Parkı’nda açlık grevi yapmak üzere toplanan binlerce kişiye gaz, tazyikli su, tazyikli gazlı suyla saldırıldı.

Bu ağır saldırıda İstanbul İl Eşbaşkanımız Asiye Kolçak’ın yanı sıra pek çok yöneticimiz, üyemiz ve tutuklu yakını yaralandı. Bilindiği gibi İl Eşbaşkanımız Asiye Kolçak cezaevlerindeki açlık grevlerine destek vermek için düzenlenen bir basın açıklamasında yine polis şiddetiyle yaralanmış ve 10 günlük iş göremez raporu almıştı.

İktidar, açlık grevlerinde öne sürülen talepler görülmesin istiyor. Tutsakların cezaevlerinden ölümü göze alarak dışarı duyurduğu ses duyulmasın istiyor. Çünkü bu talepler haklıdır, bu ses kararlıdır. Sadece Kürt halkı değil, bu ülkenin emekçileri, aydınları, sanatçıları, akademisyenleri, dünyanın bütün önemli siyasetçileri ve bilim insanları bu taleplerin haklılığını paylaşıyor. Destek veren herkes biliyor ki, bu talepler karşılandığında Türkiye’de barışın ve bir arada yaşamanın yolu açılacak.

İşte cezaevlerinden duvarları aşarak yükselen ve bugün milyonların benimsediği taleplere kulaklarını tıkayanlar, barış istemeyenler, bir arada yaşamak istemeyenlerdir. İçerdeki on binlerin sesine dışarıdan ses katan on binlere saldıran da onlardır.

Bizler iki günlük destek açlık grevimizi Esenyurt, Eyüp, Sancaktepe ve Sultangazi ilçelerimizde sürdüreceğiz ve yarın saat 16.00’da açlık grevimizi bitirirken basın açıklaması yapacağız.

Cezaevindeki arkadaşlarımızın taleplerinin gerçekleşmesi için de dün olduğu gibi bugün de, yarın da mücadele edeceğiz."