İstanbul'da 18 Mart Pazar günü Kazlıçeşme Meydanı'nda yapılacak Newroz kutlamasını İstanbul Valisi yasakladı. Valilik kararını provokasyon olarak değerlendiren BDP İstanbul İl Başkanlığı, Newroz'u 18 Mart günü Kazlıçeşme'de kutlayacaklarını duyurdu.

 

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Newroz kutlamalarının sadece 21 Mart'ta yapılacağını savunarak, 18 Mart günü Kazlıçeşme'de yapılacak kutlamaya izin vermeyeceklerini söyledi.

 

Barış ve Demokrasi Partisi ise yaptığı yazılı açıklamada, Valilik kararı provokasyon girişimi olarak değerlendirildi, Valiliğin kararına karşı 'yürütmeyi durdurma' başvurusunda bulunacaklarını açıkladı.

 

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Kanserli Çocuklara Umut Vakfı'nın (KAÇUV) ''Aile Evi''nin açılış töreni sonrasında basının sorularını yanıtladı. Mutlu, Newroz kutlamasına 18 Mart günü izin vermeyecekleri söyledi.

 

Newroz'un İstanbul'da gününde kutlanacağına ileri süren Vali Mutlu, ''Hepimiz biliyoruz ki, bayramlar hangi güne denk gelirse o gün kutlanır. Dolayısıyla bu Nevruz'da da 21 Mart gününde İstanbul'da gelecek olan talep doğrultusunda izni 21 Mart için vereceğiz'' şeklinde konuştu.

 

Vali Mutlu, “BDP'nin bir başvurusu oldu mu pazar günüyle ilgili” sorusuna da “Oldu ama 21'i itibariyle kendilerine müsaade edeceğiz” yanıtını vererek, 18 Mart günü yapılacak mitinge izin vermeyeceklerini açıkladı.

 

Vali'nin yasaklama kararının ardından açıklama yapan BDP İstanbul İl Başkanlığı, 18 Mart’ta Kazlıçeşme Meydanı’nda Newroz etkinliği düzenlemek için 2 Mart günü İstanbul Valiliği’ne başvurduklarını belirtti.

 

“Başvuru talebimiz kabul edildi ve İstanbul Emniyeti ile alanın güvenliği konusunda ortak çalışmalar yürüttük. Bugün ise İstanbul Valiliği, Tertip Komitesi’yle görüşme yapma gereği bile duymadan 'bayramlar gününde kutlanır' gerekçesiyle etkinliğimizi 21 Mart’a aldığını duyurdu” diyerek Valilik kararına tepki gösteren BDP, “Valiliğin bu kararı siyasidir. Kabul edilemez. Bu karar, Newroz’a katılacak yüz binlerin katılımını düşürmek, sesini susturmak için alınmıştır. Etkinliğe iki gün kala, bugüne kadar gerekçe olmayan bir gerekçeyle alınmış bu kararın, kendisini atayan AKP Hükümetinin politikalarına destekten başka bir anlamı yoktur” dedi.

 

Valiliğin yasak kararını Newroz’u büyük bir coşkuyla kutlayan halka karşı saldırı olarak değerlendiren BDP, “Bir provokasyon girişimidir. Duyuruların, hazırlıkların yapıldığı, büyük bir mali harcamanın gerçekleştiği bir etkinliği iki gün kala basına demeç vererek engellemeye çalışmak keyfiliktir, sorumsuzluktur. İstanbul halkı yıllardır Newroz’u hafta sonuna gelen tarihte kutluyor. Biz çalışmalarımıza aynı coşku ve kararlılıkla devam ediyoruz. Tertip Komitemiz, İstanbul Valiliği’nin bu hukuk dışı kararını durdurmak için 'yürütmeyi durdurma' başvurusu yapacak. Adli makamların da bu hukuksuzluğa ortak olmamasını umuyor, tüm halkımızın Newroz’unu şimdiden kutluyoruz” diye belirtti. (etha)