İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde metro kazısı sırasında bulunan 3 bin 500 yıllık kurgan tipi 35 mezarın Kuzey Karadeniz steplerinde yaşayan eski Türk ve Altay kültürüne ait olduğu iddia ediliyor. Kurgan tipi bir mezarlık alanında çalışmalar yürüten İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan, iki tür gömme tarzı olduğunu belirterek "Kurgan tipi gömü özellikle Orta Asya step kültüründen Karadeniz’in kuzeyinden bizim Trakya bölgemize gelen bir ölü gömme geleneği" diye açıklama yaptı. 

Hürriyet'ten Ömer Erbil'in izlenim haberine göre, Beşiktaş'ta Barbaros Bulvarı’nın hemen yanında süren metro istasyon inşaatında çıkan buluntular İstanbul tarihini değiştirecek bilgileri gün ışığına çıkardı. Metro kazısında şu anda yaklaşık 3 bin 500 yıllık, İstanbul’un en eski mezarlığı kazılıyor. Şimdiye kadar 35 mezar tespit edildi. Kuzey Karadeniz step kültürüne yani eski Türk ve Altay kültürüne ait kurgan tipi mezarlığın ortaya çıkması bilim dünyasını da heyecanlandırdı.

Beşiktaş’taki arkeolojik kazı sonuçları Türklerin Anadolu’ya girişini 1071 Malazgirt Savaşı’na bağlayan geleneksel tarih bilgisini de sorgulama noktasına getirdi. Şu anki mevcut bulgular ışığında tarihlemenin son tunç çağı ile demir çağının başlangıcı (MÖ 1200 - 1500) olduğu düşünülüyor.

Haberin devamı: http://www.hurriyet.com.tr/istanbulda-turklerin-ilk-izleri-40622781