İstanbul'daki emek ve demokrasi güçleri, 10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitirenleri Kadıköy İskele Meydanı'nda düzenledikleri açıklamayla andı.

Anmaya, HDP, CHP, Birleşik Haziran Hareketi ve ESP'nin yanı sıra katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları ile katliamda yaralanan yüzlerce yurttaş katıldı.

"Ankara'yı unutma unutturma", "Ankara'nın hesabı sorulacak" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarının atıldığı anmada, "Emek kazanacak, Demokrasi kazanacak, Barış kazanacak" pankartı açılarak, yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı. Eylemde yaşamını yitirenler, tek tek isimleri okunarak anıldı.

'BARIŞ KÖPRÜSÜNÜ YIKTILAR'

Daha sonra STK ve siyasi parti temsilcileri söz alarak kısa konuşmalar yaptı.

İlk olarak konuşan HDP Muş milletvekili Ahmet Yıldırım, katliamı "kardeşliğe vurulmuş bir darbe" olarak tanımladı. Barış severler olarak bu katliamı milat kabul ettiklerini belirten Yıldırım, "O gün bugündür kötülük sıradanlaştı. O gün bugündür gençlerin ölümü sıradanlaştı. Barış köprüsünü yıktılar" dedi. Faşizmin finali oynadığını savunan Yıldırım, "Biz de barışın demokrasinin büyük finalini oynamalıyız" diye belirtti.

'FAŞİZMİN BU KADAR ALÇALACAĞINI ÖNGÖREMEDİK'

Yıldırım'ın ardından konuşan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Samet Mengüç de, faşizan uygulamaları öngördüklerini ama faşizmin bu kadar alçalacağını öngöremediklerini söyledi. Mengüç, şunları aktardı: "10 Ekim'de Ankara'ya vardığımızda bir bayram havasında oraya gelen kitleyi gördük. Oraya barışı, insanlığı, kardeşliği haykırmak için gitmiştik."

Mengüç'ün ardından basın açıklamasını okuyan Ece Ünsal, Ankara katliamının devlet yetkililerinin gözetiminde gerçekleştirildiğini savundu. 7 Haziran seçim sonuçlarını kabul etmeyen AKP'nin Kürt halkına, sosyalistlere, Alevilere ve tüm ilerici kesimlere savaş açtığını vurgulayan Ünsal, şimdi de darbe ile mücadele adı altında yeni bir darbenin sahneye koyulduğunu öne sürdü. AKP'nin iktidarda kalma araçlarının artık topyekun savaş olduğunu kaydeden Ünsal, Ankara katliamının hesabını soracaklarını ifade etti.

'SAVAŞLA AYAKTA KALIYORLAR'

Bir yıldır acı ve öfke ile yaşadıklarını söyleyen Ünsal, devlet kurumlarının bilgisi dahilinde katliama maruz kaldıklarını savundu. Ünsal, olayı çözmek için hiçbir somut adımın atılmadığını belirterek, "Çünkü olayın içinde İçişleri, MİT, emniyet yani iktidar var" dedi.

Göstermelik yargılamalarla katliamın üzerinin kapatılmaya çalışıldığını söyleyen Ünsal, şöyle devam etti: "Savaş suçlarına yeni suçlar eklenmeye devam etmiştir. En insani talep olan barış, iktidarın en korktuğu şey olmuştur." Ünsal, OHAL ve KHK'lerle bir keyfiyetin hüküm sürdüğünü, TV ve radyoların kapatılarak her türlü muhalefetin susturularak yaşanan savaş ortamını kalıcı hale getirilmek istendiğini dile getirerek, "Barış dedik. Bizi susturmak istediler. Çünkü savaşla ayakta kalıyorlar" diye belirtti.



Anma, 101 siyah balonun gökyüzüne alkışlarla uçurulmasıyla sona erdi.

Anmanın sonunda bir grubun "Hırsız, katil AKP" sloganını atması üzerine polis, gruba saldırdı. Çevredeki yurttaşların ise eylemcilere destek vermesi üzerine polis olay yerinden ayrıldı.

Kaynak: DİHA