İstanbul Barosu seçimlerinde Ümit Kocasakal 2. kez seçildi. 22 bin 19 avukatın, 73 sandıkta oy kullandığı seçimde, % 58,30 oy oranıyla 12.836 oyu alan ve yeniden Baro Başkanı seçilen Kocasakal, 'Baroda Ümit var' sloganları eşliğinde alkışlandı.

 

TOPLAM SANDIK : 73

AÇILAN SANDIK : 73

SAYILAN OY : 22.019

 

OYLARIN DAĞILIMI ŞU ŞEKİLDE OLDU:

3495 oy %15,84

Av. Filiz KERESTECİOĞLU

ÖZGÜRLÜKÇÜ KATILIMCI ÇAĞDAŞ AVUKATLAR (ÇAG, KAV, ÖHP)

---------------

1038 oy %4,74

Av. Muammer AYDIN

ÖNCE İLKE ÇAĞDAŞ AVUKATLAR GRUBU

---------------

4650 oy %21,12

Av. Rıza SAKA

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ PLATFORMU

---------------

12.836 oy %58,30

Av. Doç. Dr. Ümit KOCASAKAL

ÖNCE İLKE CAG GRUBU

 

Haliç Kongre Merkezi'nde, 4 adayın yarıştığı seçimde oy verme işlemi sabah 09.00 itibariyle başlamıştı. 73 sandıkta yapılan oy verme işlemi saat 17.00 itibariyle son buldu.

 

Hafta sonu yapılan çalışmalarda bugün baro başkanlığı, yönetim kurulu, üyeleri, disiplin kurulu, denetmeme kurulu ve barolar birliği delege adayları seçimi yapıldı.

 

Seçimlerin yapıldığı Haliç Kongre Merkezi'ne gelen avukatlar, yeni baro başkanı ve üyelerini belirlemek için oy kullandı.

 

2 yıllık bir süre ile yeni baro yönetimini belirleyecek seçimlerde yaklaşık 30 bin avukat oy kullandı.

 

Seçimde, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adayı ve şu anki başkan Avukat Ümit Kocasakal, Hukukun Üstünlüğü Platformu adayı Avukat Rıza Saka, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adayı Avukat Muammer Aydın ile Çağdaş Katılımcı Avukatlar, Özgürlükçü Hukuk Platformu adayı Avukat Filiz Kerestecioğlu başkanlık için yartı.

 

Oy kullanma işleminin son bulmasıyla ve sandıklardaki oyların sayımına geçilmesiyle heyecanlı bekleyiş başladı. Adayların sonuçları büyük bir heyecanla beklediği seçimin sonucunda İstanbul Baro Başkanı seçilen Ümit Kocasakal oyların %60'ını aldı.

 

BARO BAŞKANI ANADİL’DE SAVUNMAYA KARŞI

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, "Anadilde savunma, asla kabul etmiyorum. Bu, hakkın suistimalidir" dedi.

 

İstanbul Baro Başkanı ve Çağdaş İlke Avukatlar Grubu Adayı Ümit Kocasakal, Haliç Kongre Merkezi'ndeki İstanbul Barosu Genel Kurulu toplantısı ve oylama öncesinde, soruları yanıtladı, eleştirilere cevap verdi.

 

Baro başkanlığı döneminde, biri Balyoz Davası'na avukat göndermediği için olmak üzere, hakkında iki soruşturma açıldığını söyleyen Kocasakal şöyle devam etti:

“Şimdi avukatlar duruşmalara girmediği için avukat talep etti mahkeme. Şunu herkes bilsin. Baro sonuçta kimsenin emir eri falan değil. Hukuka göre hareket eder. Kanun ve yönetmelik açık. Bize diyor ki kanun ve yönetmelik; 'sen müdafi, avukat atamasını ancak kişinin seçtiği müdafi istifa etmiş ya da azledilmişse yapabilirsin.'Ee sorduk mahkemeye, yok böyle bir istifa veya azil. Gönderemezdik, göndermedik. Bundan dolayı da, ki ceza genel kurulu dahi var. İkinci bir suç duyurusu yapıldı görevi ihmalden dolayı. Yani biz hem bunu yaptık, hem hukuku, hukukun üstünlüğünü savunduk.”

 

134 yıllık İstanbul Barosu'nun bir anda, ilk defa, Kanlıca ve Ortaköy sırtlarında olmak üzere Boğaz'ın iki yakasında birer sosyal tesis kurduğu eleştirilerine ilişkin ise “Baro bir banker değil ki. Dolayısıyla yıllar geçtikçe anlaşılacak onun değeri. Diyorlar ki, 'imara kapalı yere bu kadar para verdiler.' Ya zaten, eğer imar sorunu kısıtlaması olmazsa, orası 50 milyon dolardır. E biz aldık 3 milyon 250 bin dolara” dedi.

 

“Biz oy almak uğruna kimseye mavi boncuk dağıtmıyoruz” diyen Kocasakal, 'yüksek siyaset' yaptığı eleştirilerine de şöyle cevap verdi:

“Şimdi, 'yüksek siyaset yapıyor' deniliyor. E ne yapalım? Alçağını mı yapalım? Yaparsak biz zaten yükseğini yaparız. Alçak siyaset yapmayız. Açık söylüyorum, eğer bu yüksek siyasetten anlaşılan bu mesleğin, bu baronun, meslektaşın onurunu korumak kollamaksa, vatandaşın hakkını, hukukunu kollamaksa, hukuk devleti ideali için mücadele etmekse, biz bu yüksek siyaseti yapmaya devam edeceğiz.”

 

‘DARBECİ DEĞİL, HARBİCİ BARO’

'Darbeci baro' ismini kendilerine 'Genç Siviller'in taktığını belirten Kocasakal “İstanbul Barosu darbeci falan değildir, harbici barodur. Bunu herkes bilsin. Ve bunlar bizi yıldırmaz. Biz, doğru bildiğimiz yolda devam ederiz. Hukuksuzlukların üzerine de teker teker gideriz.” dedi.

 

‘ANADİLDE SAVUNMA, ASLA KABUL ETMİYORUM’

“Anadilde savunma, asla kabul etmiyorum. Bu, hakkın suistimalidir. CMK 203 açık. Ha, eğer Türkçe bilmiyorsa o Kürt vatandaşı ilk ben savunurum” diyen Kocasakal, “Ama Türkçe bildiği halde, 'illa da anadilde savunma yapacağım' demek, bir hakkın suistimalidir” şeklinde konuştu.

 

FEYZİOĞLU YENİDEN ANKARA BARO BAŞKANI

Ankara Barosu Başkanlığına, Demokratik Sol Avukatlar Grubu adayı Metin Feyzioğlu yeniden seçildi.

 

Ankara Barosu'nun 62. Olağan Genel Kurulu, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde gerçekleştirildi.

 

Genel Kurulda, yaklaşık 11 bin üyesi bulunan Ankara Barosu'nun başkanlığına, üyelerin 4 bin 866'sının oyunu alan Demokratik Sol Avukatlar Grubu adayı Metin Feyzioğlu yeniden seçildi. Sabah saatlerinde başlayan oy verme işlemi saat 17.00'de tamamlandı.

 

Toplam 8 bin 715 adayın oy kullandığı seçimlerde Demokratik Sol Avukatlar Grubu'nun diğer adayı Recai Rahim Görgülü bin 178, Baro'da Birlik Grubu adayı Avukat İlhan Şevki Masarifoğlu bin 388, Milliyetçi Avukatlar Grubu adayı Alpaslan Sucu 683, Baro'da Değişim Grubu adayı Eyüphan Korkmaz 304, Devrimci Demokrat Avukat Grubu adayı Medeni Ayhan 195, bağımsız aday Bülent Turhan Gündüz 100 ve Necip Özgür Oluklu 1 oy aldı.

 

Seçim sonuçlarının ardından teşekkür konuşması yapan Feyzioğlu, kendilerine gösterilen güvene layık olmaya çalışacaklarını söyledi. Türkiye'nin çağdaşlaşma sorununa çözüm üreteceklerini belirten Feyzioğlu, ''Ankara Barosu sadece Ankara'daki avukatların değil Türkiye'de milyonlarca insanın umudu olmaya devam edecek. Ankara Barosu'nun başkanı ve yönetim kurulu, herhangi bir grubun başkanı ya da yönetim kurulu olmayacaktır, baroya kayıtlı 11 bin avukatın başkanı ve yönetim kurulu olacaktır'' diye konuştu.

 

Feyzioğlu, diğer adayların isimlerini de tek tek söyleyerek demokratik ve örnek bir seçim sürecinin yaşanmasından dolayı teşekkür etti.

 

Yeniden başkanlığa seçilen Feyzioğlu'nun yönetimi şöyle:

''Selma Güleç Uçakhan, Erol Yılmaz Aras, Özgün Şimşek, Hatice Korkmaz, Metin İlkay Çimen, Sema Aksoy, Hilal Akdeniz, Gökhan Candoğan, Orhan Şimşek ve Sami Saygın Yazıcıoğlu.''

 

DİĞER İLLERDE BARO SEÇİMİNİ KAZANANLAR

Manisa: Zeynel Balkız

 

Uşak: Baki Kantar

 

Edirne: Özgür Yıldırım

 

Yozgat: Hacı İbiş

 

Balıkesir: Yaşar Meyvacı

 

Bursa: Ekrem Demiröz

 

Kayseri: Fevzi Konaç

 

Bartın: Kamil Altan