Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "1'inci Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi"nde yaptığı, "Amerika kıtasıKristof Kolomb'dan önce Müslümanlar keşfetti" açıklamasına İspanyollardan tepki geldi.

Cumhuriyet'in haberine göre, İspanyol medyasında geniş yer bulan sözlere belgelerle cevap verilerek: “Kolomb’un günlüğünde asla Küba’da dağın tepesinde görülen bir camiden bahsetmediğini ve dönemin filosof ve dini adamlarından biri olan Bartolomé de las Casas’ın Kolomb ile ilgili yazdığı bir hikayede Küba için 'Bir dağ gördüm dağın üzerinde zarif bir camiye benzeyen ufak bir tepecik var' sözleri etmektedir. Ancak bu sözler sadece bir dini adamın kurgulayarak yazdığı masaldan ibarettir gerçeği yansıtmamaktadır” açıklaması yapıldı.

El Pais gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bahsettiği Amerika kıtasını 1178 yılında Müslüman denizciler keşfetti tezinin yeni olmadığını İslami yazarların bir Çin belgesine dayandırarak bu iddiayı daha önce de gündeme getirdiklerini belirtti. Gazete ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı "ispata davet" ederek Amerika kıtasında yapılan kazılarda Kolomb öncesi herhangi bir cami kalıntısına rastlanmadığını şayet var ise de bunun belgelenmesini istedi.

'3 ÇOCUK' HATIRLATMASI

Erdoğan’ı "gerçeklerden uzak bir lider" olarak da tanımlayan gazete, Cumhurbaşkanı’nın Finlandiya’ya yaptığı bir ziyarette Başbakan Jyrki Katainen’a aynen Türklere söylediği gibi Finlilerin de 3 veya daha fazla çocuk sahibi olması tavsiyesinde bulunduğunu hatırlattı.

DÜNYA Tİ'YE ALDI

Bu arada Erdoğan’ın Kolomb ile ilgili söylediği sözler İspanya’da sosyal medyada en fazla tartışılan konuların başında geldi. İspanyollar Erdoğan’ın sözlerini ciddiye almadıkları yönünde paylaşımlarda bulundular.

Amerika’yı kim keşfetti iddiası Güney Amerikalıların da ilgisini çekti. Arjantin’den Meksika’ya, Brezilya’dan Venezüela’ya kadar çok sayıda gazete Erdoğan’ın sözlerine geniş bir şekilde yer verdi.