Engelliler ve kadınlara yönelik rencide edici ifadeler içeren İŞKUR'un Türk Meslekler Sözlüğü'nü meğer sadece İŞKUR hazırlamamış. YÖK'ten Milli Eğitime, Türk-İş'ten TİSK'e kadar tam 13 kurumun imzası bulunuyor.

Engelliler ve kadınlara yönelik rencide edici ifadeler içeren ve büyük tepki çeken Türk Meslekler Sözlüğü’nün altındaki imzanın sadece İŞKUR’a ait olmadığı ortaya çıktı. Meğer; ayrımcı ifadelerle dolu bu bilgileri Milli Eğitim Bakanlığı’ndan YÖK’e, Türk-İş’ten TOBB’a kadar tam 13 kurum elbirliği ile hazırlamış.

Bahadır Özgür'ün Radikal'de yer alan haberine göre işsizlerin veya üniversite öğrencilerinin meslek seçerken nelere dikkat etmesi gerektiğini göstermek amacıyla oluşturulan Türk Meslekler Sözlüğü'nün Meslek Bilgi Dosyaları bölümünde; diplomat, operacı, ressam, fotoğrafçı, kadastro mühendisi gibi onlarca meslek grubu tanıtılırken, “Gereken Özellikler"” başlığı altında "Bedensel özürü bulunmamalı", "Bedensel özür meslekte ilerlemeye engel" vb. notlar yer alıyor. Ayrıca manikürcü-pedikürcü, kuaför, manken gibi kadınların ağırlıklı çalıştığı mesleklerde de yine "sevimli olmak" gibi ifadeler "aranan özellikler" arasında sayılıyor.

İŞKUR'un sitesinde yer alan bu bilgi dosyalarının faili ise sadece İŞKUR değilmiş. Meslek Bilgi Dosyaları, 13 kurumun temsilcilerinden oluşan bir ekibin kaleminden çıkmış. Bu ekibin adı da MEDAK. Yani Meslek Danışma Komisyonu. Üstelik bu komisyon, Avrupa Birliği normları dikkate alınarak oluşturulmuş. 

İŞKUR’un girişimiyle 2005 yılında bir protokol imzalanarak kurulan MEDAK’ın 13 üyesi arasında, Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Kalkınma Bakanlığı ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da yer alıyor.