Radikal / İsmail Saymaz

Sendikacı Süleyman Yeter’i işkencede öldürdüğü iddiasıyla aranırken 13 yıl sonra yakalanan Komiser Yardımcısı Ahmet Okuducu’nun hem polis hem de muhtar tarafından korunduğuna dair iki belge ortaya çıktı.

Yeter Ailesi’nin avukatları polisler ve muhtar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Radikal’in ısrarlı takibi sonucu 12 Haziran’da Samsun’da yakalanarak tutuklanan Okuducu, İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi ’nde 17 Eylül’de hâkim karşısına çıkacak.

Soruşturma sürecinde, Okuducu’nun, 2002’den beri İskender Arıcı adına sahte kimlik taşıdığı ve bu isimle bir pasaport çıkardığı, İskender Arıcı’nın da, Okuducu’nun ailesinin Ankara ’nın Nallıhan ilçesindeki Atatürk Mahallesi muhtarı olduğu anlaşılmıştı.

Arıcı, yaptığı açıklamada, “Kendisini tanımıyorum” demişti. Ancak Arıcı’nın, yakalama kararının bulunduğu 2002 yılında Okuducu için, “Hakkında hiçbir bulguya ulaşılmamıştır” şeklinde evrak düzenlediği belirlendi.

Okuducu’ya, İskender Arıcı adına düzenlenmiş sahte kimlikle pasaport veren birimin, çok özel bir daire olan, İstanbul Emniyeti Pasaport Şube Müdürlüğü Uçak Mürettebatı Belgesi Bürosu olduğu ortaya çıktı.

Yeter Ailesi avukatları, Okuducu’nun hem muhtar hem de polis görevlileri tarafından korunduğunu savunarak, “Bu özel birimde pasaport verilmesinin yasal dayanağı olmadığına göre, işlemin sanığı koruma amaçlı olduğu, bilerek işlem yapıldığı açıktır” dedi.

Avukatlar, muhtar ve polislerin işkence sanığını koruduklarını belirterek haklarında görevi kötüye kullanma ve evrakta sahtecilik suçlarından işlem yapılmasıni istedi.