IŞİD, üyelerine büyükşehirlerdeki lüks villalar kiraladığı iddia edildi.

Hükümetin bilgisi dahilinde Türkiye’nin birçok ilinde “IŞİD evleri” oluşturulduğu iddialarına yer verildi. İddialar arasında  IŞİD’in 700 caminin civarında büro kurduğunu ifadeleri de yer aldı.

Aydınlık gazetesinin güvenlik birimlerinden edindiği bilgilere dayandırdığı habere göre, IŞİD militanlarının başta büyük şehirler olmak üzere Türkiye’nin hemen hemen bütün illerine yerleştiği iddia edildi.

Haberde şu ifadelere yer verildi:

Büyük çoğunluğu yabancı olan IŞİD militanlarının Türkiye’de bu kadar rahat hareket etmesi tartışılırken, militanların hükümetin bilgisi dahilinde faaliyet gösterdiği öğrenildi. Hükümetin bilgisi olmadan IŞİD militanlarının bu kadar rahat hareket etmesinin mümkün olmadığını kaydeden güvenlik yetkilileri, “IŞİD militanları o kadar rahat ki sakallarını kesmeye, kıyafetlerini değiştirmeye, kendilerini gizlemeye bile ihtiyaç duymuyorlar. Elbette kendilerini gizleyenler de vardır. Ama organizatör durumdakiler açık çalışıyor. Ankara’da İstanbul’da, Konya’da, Gaziantep ve Hatay gibi sınır illerinde ellerini kollarını sallaya sallaya faaliyet yürütüyorlar” dediler.

HÜKÜMET YETKİLİLERİ FAALİYETLERİNİ BİLİYOR

Güvenlik yetkilileri, “Peki niye müdahale edilmiyor?” sorusunu da ‘Bunlar ya polis, ya da jandarma bölgesinde faaliyet yürütüyor. Faaliyetlerin bilinmemesi mümkün değildir. Ama siyasi iktidar talimat vermezse kim bunların üzerine gidecek. Kulağımıza gelen öyle bilgiler var ki şaşkınız. Emniyet birimlerine merkezden talimatlar verilir. Plakası verilen araçlar için “durdurmayın, ceza kesmeyin, karışmayın’ denir. Bu araçlardan bazılarının IŞİD militanlarına ait olduğu kulağımıza geldi. Memur konumundaki güvenlik birimleri ne yapsın” yanıtını verdi.

Habere göre IŞİD militanları Türkiye’deki faaliyetleri ve çalışma yöntemleri şöyle:

LÜKS SEMTLERDE YAŞIYORLAR

IŞİD militanları şehirlerin kenar semtlerinde lüks villalarda toplu halde yaşıyorlar. Genellikle yan yana çok sayıda villayı toplu halde kiralıyorlar. Bir tanesini büro olarak kullanıyorlar. Diğer villalarda ne olduğunu kimse bilmiyor. Yanlarında kadınları da bulunduruyorlar. Örneğin Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde IŞİD militanlarının kiraladığı çok sayıda villa bulunuyor.

Militanların tercih ettiği diğer yerleşim yerleri de lüks semtlerdeki lüks konutlar. Bu konutlarda genellikle toplu olarak yaşıyorlar. Yan yana, üst üste daire kiralamaya özen gösteriyorlar. Türkiye’nin her tarafını “IŞİD evleri” sarmış durumda.

CAMLARI FİLMLENMİŞ MİNİBÜSLERLE GİDİYORLAR

Değişik merkezlerde oturan militanlar arasında sürekli irtibat sağlanıyor. Genellikle camları filmlenmiş içeriyi ve dışarıyı göstermeyen minibüsler kullanıyorlar. Büyük şehirlerde yerleşenler merkezi planlama yapıyorlar. Militan devşirme ve para transferini organize ediyorlar. Diğer illerle bağ kurma işi özellikle Ankara ve İstanbul’daki merkezlerden yürütülüyor. Bu merkezler Suriye ve Irak’ta savaşan militanların tatil ihtiyaçlarını da organize ediyor.

700 CAMİ ÇEVRESİNDE BÜROLARI VAR

Emniyet kaynakları, IŞİD’in 700 caminin civarında büro kurduğunu ifade ediyor. Cami cemaatini kullanan militanlar Karadeniz illerinde olduğu gibi camilerde vaaz bile veriyorlar. Mahalle camilerinde gece yatsı namazından sonra toplantılar yapıp militan devşiriyorlar.