Kobani’deki direniş esnasında geçtiğimiz günlerde İslam Devleti'nin (IŞİD) kimyasal silah kullandığına ilişkin ciddi şüpheler ortaya çıkmıştı. IŞİD'in saldırısı sonrası 30 kadar kişi yüzlerindeki kızarıklık ve şişmeler nedeniyle Suruç’taki hastanelere gönderilmişti.

Kobane’deki saldırıdan etkilenen kişilere ait tıbbi testlerin sonuçları beklenirken, IŞİD'in Irak’ta da kimyasal maddelerle saldırı yaptığına ilişkin iddialar gündeme geldi. Washington Post gazetesinde yayınlanan geniş bir araştırmada, Irak ordusuna ait kimyasal silah depolarını ele geçiren IŞİD'in olası başka saldırılarına dikkat çekildi.

POLİSLERİN İDDİASINI DOKTORLAR DOĞRULUYOR

Gazeteye konuşan Cabur aşireti mensubu Iraklı polislerden Hayralla el Caburi, Eylül ayında Duluiya kentinde yaşanan çatışmada en az 11 polis ile aşiret savaşçısının bilinmeyen bir maddeden dolayı baygınlık geçirdiğini söylemişti. El Caburi, Duluiya kentindeki bir çatışma esnasında IŞİD militanlarının aniden geri çekildiklerini ve çekildikleri alanda aniden bir patlama yaşandığını kaydetti. Polis memuru, patlamadan sonra havada dumanlar oluştuğunu ve kendisinin de dumanın etkisiyle nefes alamaz hale geldiğini dile getirdi.

Geçtiğimiz ay yaşanan olaydan dolayı Bağdat’ın kuzeyindeki bir hastaneye kaldırılan polisleri muayane eden doktorların da benzer şüpheleri taşıdığı bildiriliyor. Balad Hastanesi direktörü Kasım Hatim, olay sonrası tedavi ettikleri polislerde görülen semptomlara dayanarak, saldırıda sinir gazı ve fosforlu asit kullanıldığını düşündüklerini söyledi.

Hastanenin ismi açıklanmayan bir diğer doktoru ise, Iraklı polislerde görülen semptomların 2006-2007 yılları arasında Irak’ta El Kaide tarafından kullanılan klorin gazının yol açtığı semptomlara benzer olduğunu dile getirdi.

ŞAQLAVA’DA DA KULLANILMIŞTI

IŞİD'in klorin gazı kullandığına ilişkin şüpheler Irak Savunma Bakanlığı tarafından da doğrulanmıştı. Bakanlık, IŞİD'in eline geçen bu gazların güvenlik kuvvetlerine karşı kullanıldığını duyurmuştu. Geçtiğimiz aylarda da Şaqlava bölgesindeki Irak ordu birliklerini kuşatan IŞİD'in kimyasal silah kullandığı iddia edilmiş, ancak hangi gazların kullanıldığı anlaşılamamıştı.

İddialar sonrası Perşembe günü açıklama yapan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcülerinden Alistair Baskey de, kimyasal silah kullanımına ilişkin haberleri ciddiye aldıklarını, ancak henüz konuya ilişkin ABD makamlarının net bilgilere sahip olmadığını söylemişti.

IŞİD'in kimyasal silah kullandığına ilişkin haberler nedeniyle Birleşmiş Milletler (BM) de harekete geçecek. Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un kendisine, ‘iddiaların üzerine gideceği’ sözünü verdiğini açıkladı.

BİNLERCE HARDAL VE SARİN GAZLI BOMBA IŞİD'İN ELİNE GEÇMİŞ OLABİLİR

IŞİD'in Haziran ayındaki Musul işgali sırasında, Muthanna’daki askeri üste bulunan birçok kimyasal gazın ele geçirildiği bizzat IŞİD'in propaganda videolarına yansımıştı. Videolarda, askeri üsteki 2 bin 500 kadar hardal ve sarin gazı bombasının bulunduğu tahmin ediliyordu.

Çoğunluğu batılı ülkeler tarafından Irak’ın eski diktatörü Saddam Hüseyin yönetimine satılan kimyasal gazlara ait kalıntıların akıbeti bilinmiyordu.

New York Times gazetesi, 80’li yıllara ait kimyasal silahların önemli bir kısmının bizzat Batılı ülkeler tarafından verilmiş olması nedeniyle ABD birliklerince saklandığına ilişkin de bir haber yayınlamıştı. (ANF)