Türkiye’nin, Musul’daki konsolosluk personelini rehin alan Irak Şam İslam Devleti’nin (İŞİD), örgüt üyeleriyle “sözleşme” imzaladığı öne sürüldü. Sözleşmede, “İŞİD’e kendi rızamla katıldım ve örgütün hiçbir sorumluluğu yoktur” şeklinde taahhütlerin bulunduğu iddia edildi.

Taraf'ın konuyla ilgili haberi şöyle;

Türkiye içinde, “broşürlerle” savaşçı toplayan İŞİD, örgüte yeni üye temin çalışmalarını İstanbul, Ankara ve Konya’da ağırlıklı olarak sürdürüyor. Üç merkezde de bu işler için sorumlu olan ve kadı ismi verilen örgüt yöneticileri bulunuyor. Örneğin Ankara’da, Altındağ’da oturan İ.A. isimli örgüt yöneticisi, Konya’da da M.G isimli yönetici, örgüte elaman kazandırılması için çalışmalarda bulunuyor.

Örgüt yöneticileri, çeşitli toplantılar ve broşürlerle örgütün tanıtımı yapıyor. Ve bu toplantılar sonucunda, cihat için savaşmak isteyen gençlere çağrı yapılıyor. Çağrılara olumlu yanıt veren gençlerden ise, bir CV talep ediliyor. Ve CV’de refanslar bölümü de yer alıyor. Bu referanaslardan yola çıkarak, cihat için örgüte katılmak isteyenlerle ilgili kısa bir araştırma yapılıyor. Yani örgütün bu işlemlerle, kendisini koruma altına aldıkları iddia edildi.

SÖZLEŞME İMZALATILIYOR

Örgüte katılması onaylananlara ise, bir sözleşme imzalatılıyor. Sözleşmede, “örgüte kendi isteği ile katıldığına” ve “şehit olması” hâlinde ailesinin hiçbir talepte bulunmayacağına ilişkin sözler yer alıyor. Sözleşmenin ardından ise, örgüt üyeleri toplu olarak Reyhanlı’dan Suriye’ye götürülüyor. Burada altı ay eğitime tabi tutuluyor. Eğitimleri tamamlanan örgüt üyeleri, daha önceden oluşturulan ve başlarında kadı ismi verdikleri örgüt yöneticilerinin bulunduğu hücrelere gönderiliyor. Eylemlerden sonra ele geçirilen ganimetler de paylaştırılıyor.