İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen intihar saldırılarını değerlendiren Britanyalı Ortadoğu uzmanı Patrick Cockburn, “IŞİD’in Türkiye’de faaliyet göstermesi ve eylemleri artırmasının olası olduğunu düşünüyorum” dedi.

BBC Türkçe’ye konuşan Independent muhabiri Cockburn, saldırıya dair tüm emarelerin IŞİD tarafından yapıldığını gösterdiğini belirtti ve örgütün, Türkiye’deki saldırıları neden üstlenmediğine dair soruyuysa şöyle yanıtladı: “IŞİD bunu, saldırıların kendileri mi yoksa PKK ya da PKK ile bağlantılı gruplar tarafından mı yapıldığıyla ilgili belli bir muğlaklık alanı bırakmak istedi.”

Türkiye’nin geçmişte IŞİD’e, Suriye sınırındaki giriş ve çıkışlarında büyük müsamaha gösterdiğini belirten uzman, sözlerine şöyle devam etti: “Biraz da ABD’nin baskısıyla Türkiye’nin bu müsamahası azalmış durumda. Suriyeli Kürtlerin de sınırdaki kazanımlarını düşününce IŞİD için sınırı geçmek artık çok daha zor.”

SİVİLLERİ HEDEF ALMAK DAHA AZ TEHLİKELİ

IŞİD’in güvenlik güçleri yerine sivilleri hedef almasınıysa şöyle değerlendirdi: “Bu tür saldırılar daha kolay, daha az tehlikeli. Ayrıca kamuoyunun çok daha fazla ilgisini çekme kapasitesine sahip.”

Cockburn’ün geleceğe dair öngörüleriyse şu yönde oldu: “Açıkça görülüyor ki IŞİD, Türkiye’de faaliyet gösterebiliyor. Türkiye’de hücreleri var. Türkiye, Müslüman bir ülke ve burada faaliyet göstermesi daha kolay. Ayrıca radikal İslamcıların ve örgüte militan sağlayabilecek bazı yerel İslamcı liderlerin de IŞİD’e sempatisinin olduğunu dair kanıtlar var. Bu yüzden IŞİD’in Türkiye’deki faaliyetlerini sürdürmesinin ve hatta bunu artırmasının olası olduğunu düşünüyorum.”