2014 Eylül ayı ortasında saldırdığı Kobani'den IŞİD'i 6 ay sonra  temizleyen YPG, örgüt için stratejik bir yer olan Tel Abyad kentini de büyük bir direnişle karşılaşmadan aldı. IŞİD militanlarının Kobani ile Cizre Kantonu arasında yer alan Tel Abyad'ın merkezinden  direniş  göstermeden kaçması ise dikkat çekti. YPG, şimdi de IŞİD'in Suriye'deki merkezi olan Rakka kentine yaklaştı. YPG güçlerinin Rakka'ya 35 kilometre uzakta olduğu belirtildi.

IŞİD'e karşı savunmadan saldırı pozisyonuna geçen YPG'nin üstünlük elde etmesinde ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının havadan desteğinin de önemli bir etkiye sahip olduğu belirtiliyor.

YPG komutanlarından Hüseyin Koçer, IŞİD karşısında elde edilen üstünlüğün nedenlerini Sputnik Türkiye'den Hikmet Durgun'a anlattı.

'YPG'NİN BAŞARISI CESARETTEN GELİYOR'

YPG'yi "halkını koruyan fedai bir örgüt", IŞİD'i ise "işgalci ve katliamcı" olarak nitelendiren Koçer, "YPG, gücünü halktan ve insanlıktan alıyor. Cesurca savaştığı için de IŞİD karşısında duramıyor. YPG, profesyonel bir güçtür. Davasına bağlı ve ne gerekiyorsa yapan bir güçtür. Hem askeri konularda örgütlü ve eğitimlidir. Kendini sürekli geliştiriyor ve yeniliyor. Savunmasını güçlendiren YPG, sıradan bir güç değildir" dedi.

'KOALİSYON UÇAKLARININ DESTEĞİ ETKİLİ OLUYOR'

IŞİD'e karşı koalisyon güçleriyle dayanışma içerisinde olduklarını dile getiren Koçer, şöyle konuştu: "IŞİD tüm insanlığın düşmanıdır. Koalisyon güçleriyle IŞİD'e karşı savaşta iyi bir işbirliği içerisindeyiz. Koalisyon güçleri IŞİD'e karşı savaşımızda bize havadan destek veriyor. IŞİD'e karşı mücadelede sadece karadan veya sadece havadan mücadele yetmiyor. İkisi birbirini tamamlıyor. Karadan iyi bir direniş olmasa sadece uçaklarla sonuç alınmaz. Suriye ve Irak'ta uçaklar var ama orada IŞİD yine ilerliyor çünkü oralarda IŞİD'e karşı büyük bir direniş yok. Bazen uçaklar olmadan da IŞİD'i püskürtüyoruz. Tabi uçaklar olduğunda daha iyi bir sonuç alınıyor. Birçok güç ve örgüt IŞİD karşısında kaçıyor. Irak ve Suriye askeri kaçıyor. Ama YPG, IŞİD karşısında kaçamıyor."

Koçer, IŞİD'in eskisi gibi Irak'tan ve başka yerlerden silah takviyesinin yapmadığının da altını çizdi.

'IŞİD MİLİTANLARI BİZİ GÖRÜNCE KAÇIYOR'

Sputnik'e konuşan YPG'nin ve bazı ÖSO gruplarının da içerisinde yer aldığı Burkan El Fırat Güçleri'nin Genel Sözcüsü Şervan Devriş, YGP ve Burkan El Fırat Güçleri'nin IŞİD'e karşı büyük başarılar elde ettiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"IŞİD karşısında başarılı olmamızda 3 ana etken var. Birincisi IŞİD'in bize karşı gücü kırıldı. İkincisi IŞİD'in üzerine kararlılıkla gitmemiz ve üçüncüsü ise koalisyon uçaklarının desteği. Dünyanın ve birçok gücün korktuğu IŞİD, artık bizden korkuyor. Bize karşı büyük kayıplar veriyor. Tel Abyad operasyonunda bize karşı direnemedi. Silahlarını bırakıp kaçtılar. IŞİD militanları artık bizleri görünce kaçıyor. Birde güçlerimiz IŞİD'in üstüne büyük bir kararlılıkla gidiyor. Bundan dolayı da başarı elde ediliyor. IŞİD'in bize karşı üstünlüğü kırıldı. Artık üstünlük bize geçti."

Koalisyon uçaklarının da IŞİD'e karşı başarıda büyük bir etken olduğunu ifade eden Devriş, "Koalisyon uçaklarıyla IŞİD'e karşı iletişim halindeyiz. Uçaklar havadan bizde karadan IŞİD'i vuruyoruz. Uçaklar IŞİD'in ağır silahlarını etkili bir şekilde vuruyor ve imha ediyor. IŞİD'in mevzilerini bombalıyor. Uçakların bombalanmasından kaynaklı örgüt eskisi gibi takviye yapamıyor yaptığı takdirde uçaklar tarafından bombalanıyor."