Radikal gazetesi yazarı Fehim Taştekin, bugünkü yazısında Tel Abyad’da Arap ve Türkmenlere “etnik temizlik uygulandığı” ve sivillerin bombalandığını ileri süren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hükümeti sert bir dille eleştirdi. Taştekin “IŞİD oradayken hatta Türkiye’nin sırtlarını sıvazladığı gruplar 2014’te IŞİD tarafından Tel Ebyad’dan kovulduğunda sesini çıkarmayanlar şimdi bölgeyi YPG’den kurtarma çağrısı yapıyor" dedi.

Yazısına “Etnik temizlik suçlamasının odağındaki YPG, Temmuz 2012’den beri kontrol ettiği bölgelerde böyle bir şey yaptı mı ki Tel Ebyad’da yapsın!” şeklinde bir soruyla devam eden Fehmi Taştekin’in Radikal’de “Tel Ebyad için yol haritası” başlığıyla (17 Haziran 2015) yayımlanan yazısının bir bölümü şöyle:

Tel Ebyad'da ne olacak diyenler Cezire kantonuna baksın. YPG'ye etnik temizlik suçlamasında bulunanlar da oraya baksın.

IŞİD’in dünyayla irtibatını sağlayan iki kapının da Türkiye’ye açılıyor olmasından hicap duymayan iktidar erkânı ve avenesi şimdi Tel Ebyad’ın dünyanın vahşi örgütünden kurtulmasının yasını tutuyor. ABD’nin bombardıman desteği ile Araplar ve Türkmenlere karşı etnik temizlik yapıldığından Kürt devletinin kurulmasına, Akdeniz’e enerji koridoru açılmasından Suriye ve Türkiye’nin parçalanmasına kadar dillendirilmeyen stratejik tahlil kalmadı. Maşallah Kürtler söz konusu olunca stratejik derinlik dibi görüyor. IŞİD oradayken hatta Türkiye’nin sırtlarını sıvazladığı gruplar 2014’te IŞİD tarafından Tel Ebyad’dan kovulduğunda sesini çıkarmayanlar şimdi bölgeyi YPG’den kurtarma çağrısı yapıyor.

Defalarca yazdık, mahsuru yok bir kez daha tekrar edelim: Rojava'nın savunma gücü YPG, Tel Ebyad’ı tek başına değil Arap müttefikleri Burkan el Fırat, Liva el Tahrir ve Suvar el Rakka gibi örgütlerle birlikte kurtardı. YPG’nin ortakları Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) içerisinde yer alıyor(du).

Elbette IŞİD’in Tel Ebyad’ı kaybetmesinden dolayı endişelenmesi gereken birileri var ama bunlar evlerini terk etmiş Arap ve Türkmen siviller değil. Korkması gerekenler IŞİD saflarında kan dökenler. Onları da konu komşu herkes tanıyor.

Etnik temizlik suçlamasının odağındaki YPG, Temmuz 2012’den beri kontrol ettiği bölgelerde böyle bir şey yaptı mı ki Tel Ebyad’da yapsın! Serekaniye (Ras el Ayn) 1963’teki Arap Kemeri projesi çerçevesinde Tel Ebyad’dan çok daha ağır şekilde Kürtler aleyhine demografik müdahaleye maruz kaldığı halde YPG, burada Baas’ın yerleştirdikleri dahil hiçbir Arab’ı yerinden etmedi.

Kobani’de olduğu gibi Tel Ebyad’da da hükümet, Türkiye’yi IŞİD ile aynı fotoğraf karesine sokmayı başardı. Sınırda askerlere teslim olan 4-5 IŞİD’çinin görüntüsüyle yapılan PR’ın dünya kamuoyu nezdinde ‘teröre destek veren ülke’ görüntüsünü izale etmesi ve oluşan algıyı değiştirmesi çok zor.