Irak’ta IŞİD tarafından rehin alınan 49 rehine arasında 4 ay önce Musul’da çalışmaya başlayan kadrosuz D.Ö.’nün de olduğu ortaya çıktı. D.Ö.’nün ailesi baskının ardından Dışişleri Bakanlığı’nı aradığında, “öyle biri yok” yanıtını aldı. D.Ö’nün ailesi 2 gün boyunca Dışişleri’ni oğullarının Musul Başkonsolosluğu’nda çalıştığına ikna etmeye çalıştı. 

Fırat Kozok'un Cumhuriyet'te yer alan haberine göre IŞİD'in kaçırdığı D.Ö. isimli bir konsolosluk çalışanının kadrosu bulunmuyor. Bakanlık tarafından oluşturulan listede de D.Ö. hakkında “Kadrosuz işçi” notu bulunuyor.

D.Ö adlı işçinin 4 ay önce Musul’a giderek konsoloslukta çalışmaya başladığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre kadrosuz işçinin durumu, Dışişleri’nin de kafasını karıştırdı. D.Ö’nün ailesi, olayın hemen ardından yakınlarıyla ilgili bilgi almak için bakanlığı aradı. Olayın ardından bakanlığa ulaşan D.Ö.’nün yakınlarına “Konsoloslukta çalışan böyle bir isim yok” yanıtı verildi. Ailenin ısrarları sonrasında D.Ö.’nün kadrosuz çalıştığı saptandı. Listede, rehinelerden 43’ünün yakınlarının isimleri yer alıyor. 3 kadın ve 2 çocuğun konsolosluk görevlilerinin çocuğu olduğu belirtilirken, IŞİD’in elindeki 1 isim ise hala meçhul.

Aileler, hergün düzenli olarak Dışişleri’ni arayarak bilgi almaya çalışıyor. Ancak 29’uncu güne giren rehine krizinde, bakanlık yetkililerinin, “Çalışmalarımızı sürdürüyoruz, sağlık durumları iyi” bilgisi dışında ailelerle de bilgi paylaşmadığı ortaya çıktı. Toplantıda bakanlıktan üst düzey yetkililerden bilgi almak istediklerini belirten ailelere numaralar verildi ancak paylaşılan bilgiler değişmedi. Bir rehine yakını da tepkisini “Diğer ailelere ulaşabilsem bakanlık önünde eylem yapacağım” sözleriyle anlattı. Olayın ardından 4 Temmuz’da ailelerle bir araya gelen Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru’nun, ailelere yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verirken, tepkiler karşısında “Bizi anlayın, çalışmalarımız kesintisiz sürüyor” dediği öğrenildi.