IŞİD'in Irak ve Suriye'de yağmaladığı tarihi eserleri internet üzerinden satmaya çalıştığı ortaya çıktı. En büyük açık artırma usulü alışveriş sitelerinden birinde 2 bin yıllık tarihi eserler var.

Suriye’nin batısındaki Apamea antik kentinden iki sikkenin sitede 108 ve 85 dolara satıldığı görüldü.

İngiliz Times gazetesi tarihi eser satışının IŞİD için önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirtti ve IŞİD’in şimdiye dek yağmaladığı müzelerden çaldığı eserleri yasadışı yollardan satarak milyonlarca dolar gelir elde ettiğine inanıldığını söyledi.

IŞİD yönetiminin militanların buldukları eserleri satmasına izin verdiği ancak bu tip satışlardan elde edilen kişisel gelirleri vergiye tabi tuttuğu belirtildi. Örgütün vergi sistemi sayesinde tüm tarihi eser satışlarından önemli miktarda gelir elde ettiği açıklandı.

Uzmanlar, IŞİD’in satışa çıkardığı yüksek sayıdaki tarihi eser nedeniyle piyasanın doyduğunu ve Orta Doğu’ya ait tarihi eserlerin fiyatlarının düşmeye başladığını söyledi.

IŞİD militanlarının Suriye ve Irak’a ait tarihi eserleri kaçakçı rotalarını kullanarak Türkiye, Lübnan ve Ürdün’e götürdüğü de iddia edildi.

İngiliz basınına konuşan uzmanlar özellikle sikke gibi küçük parçaları  komşu ülkelere sokup piyasaya sürmenin IŞİD için kolay bir işlem olduğunu belirtti.

EBAY'DEN AÇIKLAMA

Ebay yetkilileri konu ile ilgili Times gazetesine yaptıkları açıklamada sorundan haberdar olduklarını ve yetkililerle birlikte çalıştıklarını söyledi.

Şirket sözcüsü “Yetkililerin önerileri dahilinde şüpheli bulunan ilanları siteden kaldırıyoruz, güvenlik güçlerinin araştırmalarına tam destek veriyoruz ve şüpheli bulduğumuz ilanları biz de araştırıyoruz” dedi.

Kaynak: Hürriyet