ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarat Müsteşarı David Cohen, IŞİD'in tahminlere göre petrolden günde 1 milyon dolar civarında gelir elde ettiğini söyledi.

Merkezi Washington'da bulunan Carnegie Endowment for International Peace adlı düşünce kuruluşunda IŞİD'e para akışı konusunda bir konuşma yapan Cohen, IŞİD'in Suriye ve Irak'taki rafinerilerden sağlanan petrolün satışından milyonlarca dolar gelir elde ettiğini ifade etti. IŞİD'in köklü karaborsa bağlantıları olduğuna işaret eden Cohen, "Biz IŞİD'in petrol satışlarından haziran ortasından başlayarak günde yaklaşık 1 milyon dolar kazandığını tahmin ediyoruz" dedi.

"ARACILAR ARASINDA TÜRKİYE'DEN DE KİŞİLER VAR"

Cohen, aynı zamanda çeşitli boyut ve kapasitelerdeki petrol rafinelerinin kontrolünü elinde tutan IŞİD'in böylece işlenmiş petrol ürünleri satışından da gelir sağladığını söyledi.

Cohen, IŞİD tarafından satılan petrol ve petrol ürünlerini kimlerin aldığı konusunda ise şunları kaydetti:

"Bize gelen bilgilere göre, IŞİD geçen ay itibariyle petrolü çok düşük fiyatlarla aralarında Türkiye'den de kişilerin bulunduğu çeşitli aracılara satıyor, bunlar da petrolü yeniden satılmak üzere naklediyordu. Ayrıca, öyle görünüyor ki, IŞİD'in kontrolünde olan bölgelerden çıkarılan petrolün bir kısmı önce Irak'taki Kürtlere, sonra da Türkiye'ye satıldı. Esad rejiminin de ahlaksızlıklarının bir başka göstergesi olarak IŞİD'le petrol alımına yönelik anlaşma yaptığı sanılıyor"

"PETROL KAÇAKÇILIĞI AZALDI"

IŞİD tarafından kontrol edilen petrol rafinerilerine yapılan hava saldırılarının örgütün bağlantılarını tehdit ettiğini söyleyen Cohen, Türkiye ve Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin (IKBY) IŞİD kaynaklı petrolün kendi sınırlarına geçmemesi konusunda 'kararlı olduğunu' da savundu.

FİDYELER VE YAĞMA

Cohen, IŞİD'in rehin aldığı gazeteciler ve Avrupalı rehineler için milyonlarca dolarlık ödemeler yapıldığını da kaydetti, "Sonuçta, IŞİD bu yıl fidyelerden en az 20 milyon dolar aldı" dedi; ayrıca IŞİD'in yağmalama, soygun ve benzeri suç eylemlerine başvurarak da kayda değer ölçüde gelir elde ettiğini anlattı.