Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), Irak'ın Musul kentinde bir hafta önce kaçırılan 12 gazeteciden 4'ünü öldürdüğü belirtiliyor.

IŞİD’in gazetecilerin naaşlarını Musul sağlık görevlilerine teslim ettiği belirtiliyor.

Musul’daki yerel kaynaklar, kafaları kesilmiş cesetlerin teslim edildiğini doğrulayarak, gazetecilere ait olduğunun tahmin edildiğini belirtti.

YENİDEN GAZETECİLERİ KAÇIRMAYA BAŞLADILAR

Dün teslim edilen cesetlerin hangi ulustan oldukları ve isimleri henüz açıklanmazken, IŞİD’in son 3 hafta içerisinde tamamı Irak basınına mensup en az 19 gazeteciyi kaçırdığı belirtildi. Musul güvenlik görevlilerince yapılan açıklamada IŞİD’in bir süredir durdurduğu gazeteci kaçırma eylemlerine yeniden başladığı ve kaçırılan gazetecilerin tutuldukları yerlerin henüz tespit edilemediği ifade edildi.

Kaçırıldığı belirtilen gazetecilerin kayıp oldukları Musul insan hakları örgütlerince doğrulanırken, İngiliz gazetesi The Guardian ise kaçırılanlardan 3'ünün kimliğinin tespit edildiğini yazdı. The Guardian'ın verdiği bilgilere göre, televizyon muhabiri Talal Qais ve kameramanlar Walid Akidi ile Eşref Abadi kaçırılan 19 gazeteci arasında yer alıyor.

IŞİD, geçtiğimiz ay Irakta Kürt gazeteci Muhannad Akidi'yi kaçırdıktan iki ay sonra infaz etmiş, ancak infaz, Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından teyit edilememişti.

Bilindiği gibi IŞİD daha önce ABD'li gazeteciler James Foleyve Steven Sotloff ile İngiliz sağlık çalışanları Alan Henning ve David Haines'i kafalarını keserek infaz etmiş ve bunların video görüntülerini de yayınlamıştı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika Gazetecileri Koruma Programı Koordinatörü Şerif Mansur ise, bir an önce IŞİD'in basın üzerindeki bu tehditlerinin engellenmesi gerektiğini belirtti. (ANF)