Yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre IŞİD, Müslümanları dinlerinden uzaklaştırıyor. Ancak uzmanlar Müslümanların dinlerini terk etmelerinin tek nedeninin IŞİD'in terör uygulamaları olmadığını belirtiyorlar. İslami organizasyonların sözcüleri de araştırmanın sonuçlarını doğruluyor.

ALMANYA'DA BİR YILDA 3 BİN 500 MÜSLÜMAN DİN DEĞİŞTİRİYOR

Schweiz am Sonntag gazetesinde çıkan bir habere göre; Pew Reserch Center adlı araştırma şirketinin yaptığı bir araştırma hayli çarpıcı sonuçlar içeriyor. Araştırmaya göre IŞİD'in yaptığı barbarlıklar, dinini değiştiren Müslümanların sayısında son yıllarda büyük artışa yol açtı. İsviçre'de dinini değiştiren Müslümanların sayısına ilişkin bir saptama yok, ancak bu rakam Almanya'da yılda 3 bin 500 kişi.

GİZLİCE DİN DEĞİŞTİRENLER VAR

Bu rakamlar Forum für einen fortschrichttlichen Islam adlı Müslüman organizasyonunun başkanı Sacda Keller-Messahli'yi şaşırtmıyor. Ona göre bu fenomen yıllardan beri olageliyor ve Müslüman ülkelerdeki insanlık düşmanı sosyal gerçekle bağlantılı. Keller-Messahli İsviçre'de birçok Müslümanın gizlice dinini değiştirdiğine inanıyor.

İsviçre'de yaşayan Müslümanların bir başka organizasyonu olan die Fedöration islamischer Dachorganisation Schweiz'ın sözcüsü Pascal Gemperli ise bu konuda şunları söylüyor: "İsviçre'de yaşayıp da dinleri hakkında çok az şey bilen insanlar için Müslüman olsunlar, başka dinlerden olsunlar din değiştirmek daha kolay oluyor."

DİN DEĞİŞTİRMEDE İLTİCA DA ETKİLİ OLABİLİYOR

Sosyolog Farhad Afshar'a göre dinlerini değiştirenler genelde genç insanlar ve din değiştirme sadece Müslümanlar içinde olmuyor. Farad'a göre bunun nedenlerinden biri de iltica başvuruları olabilir. Farad oturum hakkını kaybetmemek için din değiştiren birkaç kişiyi şahsen tanıdığını belirtiyor ve ekliyor: "Bu insanlar bana kendi anavatanlarında Hıristiyan olarak yaşamaya cesaret edemeyeceklerini söylemişlerdi."

* Bu haber İsviçre'nin 20 Minuten gazetesinden alınmıştır. Haberi Ş. Murat Özten Demokrat Haber için çevirmiştir.