Diyarbakır’da 7 IŞİD’linin öldürüldüğü baskında kimliği tespit edilen 5 kişi, örgütün yoğun faaliyet içinde bulunduğu Bingöl’dendi ve kentte ‘Sakallılar’ grubu olarak biliniyorlardı.

Habertürk’ten Mahmut Bozaslan’ın haberine göre, Bingöllüler, grup üyelerinin ağırlıklı olarak bir çay ocağında buluştuğunu söylüyor.

Çay ocağı şehrin göbeğindeki İnönü Caddesi’nde bulunuyor. 14-30 yaş arasındaki gençler, çay ocağının müdavimlerini oluşturuyor.

Şehrin belli noktalarında bulunan ‘medrese’ diye tabir ettikleri binalarda da ‘hoca’ denilen kişiler tarafından dini sohbet adı altında toplantılar yapıldığı belirtiliyor.

Diyarbakır’daki operasyonda öldürülen ve ‘Sıddık Hoca’ olarak tanınan Sıddık Bünül’ün de benzer toplantılar düzenlediği kentte konuşuluyor.

“Sakallılar” grubunun kullandığı bir bina, geçen yıl 6-7 Ekim olayları sırasında saldırıya uğradığı için kapatılmış.

“BİNGÖL’DE BİLİNİYORLAR”

Queen Mary Londra Üniversitesi’ndeki doktorasının ardından araştırmalarını “Doğu ve Güneydoğu’da İslamcı sivil toplum ve radikalleşme” konusunda yürüten Bingöl Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kurt, bölgede bu tür yapılanmaları iyi bilen isimlerden biri. Kurt, 5 militanın Bingöllü olmasına şaşırmıyor.

Adıyaman’daki ‘Dokumacılar’ grubunun benzerlerinin Bingöl’de de olduğuna dikkat çeken Kurt, şu değerlendirmede bulundu:

“Bunlar bilinmeyen tipler değil. Halkla konuştum, mesela diyorlar ki: ‘Şurada dükkânı var falancanın.’ Millet gayet iyi biliyor, şehirde biliniyorlar. Şehirde biliniyorlarsa, bunların faaliyetleri konuşuluyorsa, sıradan vatandaşın bildiğini devlet de bilir. Bingöl’de radikalizmin, cihadi Selefizm’in bir temeli var zaten. Bingöl ve Adıyaman’da bu mesele sık sık dile getiriliyor. Adıyaman’da ‘Dokumacılar’ grubunun etrafında örgütlenenler var. Bingöl’de de belli hücre yapılanmalarının, belli kişiler etrafındaki vaziyetlerinden bahsediliyor. Özellikle bu konuda ekstra çalışan birimlerden veya birkaç birimden bahsedebiliriz.”