Gazeteci Elmas Topçu, diken.com.tr'deki "IŞİD petrolden de kazanıyor, sanal köle pazarından da…" başlıklı yazısında IŞİD’in petrol ve doğalgaz ticaretiyle birlikte başlıca ekonomik kaynaklarından biri olan 'köle' ticaretine dair ilginç bilgiler paylaştı.

Topçu, Alman ARD televizyonun elde ettiği bilgilere dayandırdığı yazısında, örgütün 'köle' satışını anlık mobil konuşma programı Whatsapp üzerinden yürüttüğünü, para transferini ise Türkiye'deki irtibat büroları aracılığıyla tamamladığını ifade etti.

Topçu'nun IŞİD'in Ezidi kadın ve çocukları dijital bir sistemde, numaralar vererek, fotoğraflarıyla birlikte açık artırma usulü internette satışa çıkarıldığını açıkladığı yazısı şöyle: 

IŞİD PETROLDEN DE KAZANIYOR, SANAL KÖLE PAZARINDAN DA...

Uzmanlar, IŞİD’in ekonomik olarak çökertilmesinin onu zayıflatacak en etkili yöntemlerden biri olduğu konusunda hemfikir.

Uluslararası ticari ilişkileri ve para transferi olmaması ve kendisinin de hüküm sürdüğü bölgede üretim yapmaması örgütle mücadelede hem avantaj hem de en büyük dezavantaj olarak görülüyor. Dezavantaj, çünkü uluslararası ekonomik yaptırım uygulanamıyor, zira resmi para transferi zaten yok. Avantaj, çünkü ilerleyişi durdurulduğunda hükmettiği topraklarda üretimi de olmadığından, mevcut sistemi döndürecek kaynakları tükeniyor, bu sayede halkta ve savaşçılarda hoşnutsuzluk başgösteriyor.

PETROL VE DOĞALGAZ GELİRİ BÜTÇENİN DÖRTTE BİRİ

Radikal İslam konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından Londra’daki King’s College’den Prof.Dr. Peter Neumann, IŞİD’in hala günlük gelirinin tahminen 5-7 milyon dolar olduğunu hatırlatıyor, ancak bir yıl öncesiyle karşılaştırıldığında petrol ve doğalgazdan sağladığı gelirin bütçesinin dörtte birine düştüğüne dikkat çekiyor.

Örgütün ve üyelerinin iletişim kanallarını da yakından takip eden Neumann ve ekibi, İslam Devleti’nde birçok savaşçının son aylarda hayat pahalılığından şikayet ettiğden bahsediyor. Prof. Neumann, buna rağmen örgütün, hala bir devlet yapısı içinde vergi de topladığının altını çizerek, IŞİD’in önemli bir gelir kaynağının da fidye ve köle satışı olduğunu hatırlatıyor.

SANAL KÖLE PAZARI

Bunu doğrulayan bir haber de Alman ARD televizyon kanalında yayınlandı. Örgütün, kaçırdığı Batılılara karşılık talep ettiği astronomik fidye gelirinin yanısıra, kurduğu sanal bir ‘köle pazarı’ üzerinden kadın ve çocukları satışa sunduğu bildiriliyor. ARD televizyonun ekipleri, aylar süren araştırlamalar sonucu, IŞİD’in Ezidi kadın ve çocukları dijital bir sistemde, onlara numaralar vererek, fotoğraflarıyla birlikte açık artırma usulü internette satışa çıkardığını belirtiyor.

Köle diye nitelenen kadın ve çocuklar için talep edilen miktar ise 20 bin ABD Doları’na kadar varıyor. ARD ekipleri, Türkiye ve Irak‘ta aylarca yürüttükleri araştırmalar sonrası, IŞİD’in ‘köle’ satışını Whatsapp üzerinden yürüttüğünü, satışa ilişkin para transferinin ise Türkiye’deki irtibat büroları aracılığıyla tamamlandığını gözler önüne serdi.

Ezidi iki ailenin talebi üzerine, 11 yasındaki bir çocukla üç çocuklu Hüda E. adlı bir kadının geri alınması için çalışan Ebu Mital adlı Kürt bir aracıya eşlik eden ARD, pazarlığın Whatsapp üzerinden yapılmasından sonra, para teslimatı için Gaziantep’te bir IŞİD irtibat bürosunun adresinin verildiğini aktardı.

Aracı Ebu Mital’e, ‘Anas’ adlı kişiye teslimatı yaparken, MİT nedeniyle, hiçbir şey anlatmaması da söyleniyor. Röportajda, gizli kamerayla çekilmiş bir para teslimatına dair görüntülerde ise IŞİD’in para transferi için kullandığı irtibat bürosunda sadece Suriyelilerin çalıştığı dikkat çekiyor.

Kürt aracı Ebu Mital, bu şekilde son bir senede en az 250 Ezidi kadın ve çocuğu IŞİD’dan geri aldığını anlatıyor ve sadece kendisinin örgüte bu bir yıl zarfında 2,5 milyon Amerikan Doları’ndan fazla para ödediğini söylüyor.