Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Musul’u ele geçirdikten sonra dün buradaki Türk konsolosluğunu basarak 49 kişiyi rehin aldı. Daha önce de 31 Türk kamyon şoförünü rehin alan IŞİD’in elinde 80 Türk vatandaşı bulunuyor.

Kapalı bir kutu olan örgütle ilgili şimdilik en çok bilgi twitter üzerinden alınabiliyor. Örgütün ‘Islamic State Media‘ adlı hesabının takipçi sayısı dünkü baskının ardından iki katına çıktı.

Ancak hesabı yöneten kişinin bir mesajında ‘ Türkiye ‘ ve ‘İsrail‘ sözcüklerini Türkçe olarak yazmasının ardından sosyal medyada, örgütün Türkiyeli bir üyesinin bu hesabı yönettiği öne sürüldü.  

Bir yandan da hesap, Türkçe soru yağmuruna tutuldu. Daha önceden IŞİD’in ilerleyişine dair anlık bilgiler veren hesap, yaklaşık 16 saat sorulara cevap vermekten örgütün durumuyla ilgili bilgi veremedi.

Dilbilimci olduğu için Türkçe’yi tanıyabildiğini öne süren hesap en son “Saygılarımla: Türk Dili bana sormayın ve laneti (Küfürlü dil) kullanmayın lütfen. yine ben Türkçe bilmiyorum. Teşekkür ederim” diye yazdı.  

Yazılanlardan bazılarını anlamak için Google’ın çeviri hizmeti olan Google Translate’i kullandığını öne süren IŞİD mensubu, “Kürt ve Türklerin yüzde 99′u normal insanlar gibi konuşmayı bilmiyor” dedi.  

Türk kullanıcılarla hesabı yöneten kişi arasında yaşanan ilginç diyaloglardan bazıları şöyle:  

- Neden bütün Türk arkadaşlar seni takip ediyor?

Sadece saygılı ve akıllı olanların ve cahil sorularla beni rahatsız etmeyenlerin beni takip etmesini dilerdim.

- Yaşıyor musun? 15 saattir video ve fotoğraf paylaşmadın.

Evet yaşıyorum, sadece Türk ve Kürt cahilllerden bezdim.. Sadece beddua ediyorlar..  

- Birinizin Adidas giydiğini gördüm. Neden Adidas?

Neden Adidas olmasın?

- Irak’taki girişimlerinizi takdir ediyorum. Türkiye’nin en güzel şehri olan Kırşehir’i ele geçirmeyi hiç düşündünüz mü?

Bunun için planımız yok.

- Türkler ne zaman serbest bırakılacak?

Bu konuda yetkili değilim ve inanıyorum ki yakında serbest bırakılacaklar. Belki ama sadece belki müzakereler [sonrasında]. Sadece tahmin ediyorum. Belki de bu soruyu Erdoğan’a sormalısın.  

- Neden Türkçe konuşmuyorsun?

İnşallah bir gün. (Diken / Foto: Al Jazeera)