IŞİD’in Şengal’de gerçekleştirdiği saldırılar İstanbul’da protesto edildi. HDP, HDK, DBP öncülüğünde Tünel’de bir araya gelerek Galatasaray Meydanı’na kadar yürüyen kalabalık grup, IŞİD’in saldırılarını kınarken, Şengal’de Êzidîlerin maruz kaldığı uygulamalara karşı sessiz kalınmaması çağrısı yaptı.

Taksim İstiklal Caddesi'nde, HDK İstanbul İl Meclisi, HDP İstanbul İl Meslisi, DBP İstanbul İl Örgütü, Barış Anneleri Meclisi ve birçok örgüt ve derneğin ortak düzenlediği basın açıklamasına, HDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel de katıldı. Eylemde IŞİD aleyhinde sloganlar atılırken, açılan pankartlarda da Şengal’de yaşananlara dikkat çekildi.

Grup adına yapılan açıklamada Türkiye demokrasi güçlerine Ortadoğu’daki IŞİD saldırılarına karşı dayanışma çağrısında bulunuldu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Aylardır Rojava’ya saldıran IŞİD çeteleri, Kobanê’de yaşadığı yenilginin ardından şimdi de Ezidilerin inanç merkezi Şengal’e ve Türkiye Kürdistan’ından göç etmek zorunda bırakılan Kürtlerin yaşadığı Mahmur’a saldırarak, yeni katliamlara yönelmektedir. AKP hükümetinin Rojava’ya ve Irak’ta insanlığın yüz karası katliamlara imza atan ve yarın nereye saldıracağı belli olmayan IŞİD çetelerine yönelik korucu tutumundan ve desteğinden artık vazgeçmesini istiyoruz."

Açıklamada söz alan İstanbul milletvekili Sabahat Tuncel ise, Türk medyası ve AKP Hükümetinin IŞİD saldırılarına sessiz kaldığını belirterek, ‘’Bundan sonra yapılacak tek şey bütün Kürdistan halklarının birleşip ortak mücadele yürütmesidir’’ dedi. 

Tuncel’in ardından DBP Parti Meclisi’nin Êzidî üyesi Osman Ergin söz aldı. Ergin, 'Êzidîler şu ana kadar 72 katliama uğramıştır. Bu 73. katliamdır ve buna Kürdler dışında kimse ses çıkarmamaktadır. Kürdistan’daki Kürd silahlı güçlerin Êzidîleri korumak için verdiği emek ve mücadele için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Açıklamada ayrıca, IŞİD saldırısında yaşamını yitiren Gazeteci Deniz Fırat için de başsağlığı mesajı verildi. (Bas Haber)